Σερβικά ΜΜΕ: Τα «εξωπραγματικά σενάρια» για το Antonov και η «μυστηριώδης διαδρομή»

«Το αεροσκάφος πέταξε στην Ελλάδα, αλλά έκανε μια απρόσμενη στροφή. Ο πιλότος στη συνέχεια κατευθύνθηκε πάλι πίσω στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό για ποιον λόγο. Πάντως, εάν και είναι γνωστό ότι το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στην Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται, επίσης, κοντά στην περιοχή» αναφέρει σερβική ιστοσελίδα

Τις εξελίξεις γύρω από το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος Antonov που μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικών από τη Σερβία με προορισμό το Μπαγκλαντές και συνετρίβη κοντά στην Καβάλα καλύπτουν αναλυτικά τα σερβικά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Danas κυκλοφορεί με τον πρωτοσέλιδο τίτλο: «ΘΕΜΑ: Ποια είναι η αιτία της συντριβής του Antonov An-12 που απογειώθηκε από τη Νις και συνετρίβη κοντά στην Καβάλα στην Ελλάδα. Το ουκρανικό αεροπλάνο μετέφερε σερβικά πυρομαχικά στο Μπαγκλαντές».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στο χρονικό του δυστυχήματος, στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, του Σέρβου υπουργού Άμυνας, Νεμπόζσα Σταφένοβιτς, ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις ειδικών.

«Εξωπραγματικά σενάρια περί Ουκρανίας»

Ο πολιτικός αναλυτής, Ντράγκομιρ Αντελκόβιτς, χαρακτήρισε εξωπραγματικές τις εικασίες ότι το φορτίο του αεροπλάνου που συνετρίβη προοριζόταν για την Ουκρανία. Όπως επισημαίνει, οι σερβικές αρχές δεν θα τολμούσαν να συμμετάσχουν σε παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία γιατί κάτι τέτοιο θα εκλαμβανόταν από τη Μόσχα ως εχθρική ενέργεια. Η Ρωσία θα έπαιρνε θέση κατά της σερβικής κυβέρνησης και αυτό θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό στη Σερβία, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των Σέρβων τάσσεται υπέρ της Ρωσίας.

Ομοίως, και ο Αλεκσάνταρ Ράντιτς εκτιμά πως το ότι το αεροπλάνο ήταν ουκρανικό δεν έχει καμία σημασία και ότι οι ουκρανικές εταιρείες παλεύουν για την επιβίωση στην αγορά και προσπαθούν να κερδίσουν κάποια χρήματα. Το μόνο που είναι συγκλονιστικό, είπε, είναι ότι το ίδιο μοντέλο αεροπλάνου εξακολουθεί να πετά.

«Νόμιμη η διαδικασία»

Πρωτοσέλιδο είναι και το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Politika με τίτλο: «Αεροσκάφος που μετέφερε πυρομαχικά από τη Σερβία συνετρίβη στην Ελλάδα».

Η Politica δίνει έμφαση επίσης στις δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Άμυνας ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε όλες τις απαιτούμενες άδειες.

Το άρθρο επισημαίνει πως κατά τον προηγούμενο χρόνο από τη Σερβία εξήχθησαν όπλα αξίας περίπου μισού δισ. δολαρίων και ότι στην αμυντική βιομηχανία της χώρας απασχολούνται περίπου 22.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας.

«Πανικός στην Καβάλα»

Σε ανταπόκριση με τίτλο: «Πανικός στην Καβάλα, απαγορευμένη η πρόσβαση το σημείο της καταστροφής», γίνεται αναφορά και στην κάλυψη του δυστυχήματος από τα ελληνικά ΜΜΕ και στις δηλώσεις των τοπικών αρχών της Καβάλας.

Η εφημερίδα Kurir κυκλοφορεί και αυτή με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Αεροπλάνο κατέπεσε κοντά στην Καβάλα. Τραγωδία – αεροπλάνο που μετέφερε όπλα από τη Σερβία συνετρίβη, όλο το πλήρωμα χάθηκε».

«Πήγαινε στην αμερικανική βάση;»

Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας nova s έχει τίτλο: «Η μυστηριώδης διαδρομή του ‘Antonov’: Πήγαινε το ουκρανικό αεροπλάνο στην αμερικανική βάση;». Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους δόθηκαν την Κυριακή, ωστόσο ένα κομμάτι της διαδρομής του «Antonov» παρέμεινε μυστήριο, όμως η απάντηση μπορεί να κρύβεται στη στρατιωτική βάση που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη.

«Άγνωστο γιατί έκανε την απρόσμενη στροφή»

Ο διευθυντής της εταιρείας «Valir», Mladen Bogdanović, είπε την Κυριακή στο nova s ότι το «Antonov» μετέφερε εκπαιδευτικά βλήματα για την εκπαίδευση του στρατού του Μπαγκλαντές, και ότι οι υποχρεώσεις της εταιρείας έληξαν με την παράδοση της αποστολής στο αεροδρόμιο της Νις.

«Τι έγινε μετά από αυτό;» είναι το ερώτημα που θέτει το ρεπορτάζ και συνεχίζει αναφέροντας ότι το αεροσκάφος πέταξε στην Ελλάδα μέσω Βόρειας Μακεδονίας, αλλά κάποια στιγμή έκανε μια απρόσμενη στροφή. Ο πιλότος στη συνέχεια κατευθύνθηκε πάλι πίσω στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό για ποιον λόγο. Πάντως, εάν και είναι γνωστό ότι το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στην Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται, επίσης, κοντά στην περιοχή.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Όπως επισημαίνεται, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παίζει ζωτικό ρόλο στη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην χώρα αυτή, καθώς η συμφωνία συνεργασίας και χρήσης αυτού του λιμανιού υπεγράφη στις αρχές του έτους από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για την κίνηση του «Antonov», γράφει η ιστοσελίδα και σημειώνει ότι είναι γνωστό το τι συνέβη αφότου ο πιλότος άλλαξε πορεία.

Τα διεθνή ΜΜΕ

Η είδηση της συντριβής του Antonov έκανε, όπως ήταν φυσικό το γύρο του κόσμου, με τα διεθνή ΜΜΕ και πέραν της Σερβίας που είχε άμεση σύνδεση με την ιστορία, να αναφέρονται στις εξελίξεις.

BBC

Το BBC αναφέρεται σε συντριβή αεροσκάφους στην Ελλάδα, το οποίο μετέφερε όπλα στο Μπαγκλαντές. Γίνεται αναφορά στις οδηγίες που δόθηκαν στους κατοίκους της Καβάλας να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ σημειώνεται και η προσπάθεια εντοπισμού του πληρώματος. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του σέρβου υπουργού Άμυνας.

France24

Με τίτλο «και τα οκτώ μέλη του πληρώματος νεκρά στο αεροπλάνο που συνετρίβη στην Ελλάδα», το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας france24. Η γαλλική ιστοσελίδα σημειώνει επίσης τις δηλώσεις του σέρβου υπουργού άμυνας, καθώς και τα στοιχεία ότι το Antonov μετέφερε 11 τόνους όπλων στο Μπαγκλαντές.

Washington Post

Το θέμα καλύπτει και η Washington Post με αναφορές στο φορτίο 12 τόνων επικίνδυνων υλικών.

Daily Sabah

Θέμα και στα τουρκικά ΜΜΕ έγινε το Antonov. Η Daily Sabah σημειώνει ότι το αεροσκ΄φος που μετέφερε 11 τόνους στρατιωτικού υλικού και εκρηκτικών συνετρίβη στη βόρεια Ελλάδα εγείροντας ανησυχίες για πιθανή έκθεση των κατοίκων σε επικίνδυνα υλικά.