Quantcast

Σερβία: Αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΕΕ για τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Ρωσία

Η συμφωνία υπογράφηκε ανάμεσα σε Σερβία και Ρωσία υπεγράφη στη Νέα Υόρκη

Την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ προκάλεσε η υπογραφή, στην Νέα Υόρκη, συμφωνίας ανάμεσα στην Σερβία και την Ρωσική Ομοσπονδία που αφορά τις διμερείς σχέσεις. Την περασμένη Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκολα Σελάκοβιτς και Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπέγραψαν πρωτόκολλο έναρξης των διαδικασιών διευθέτησης των διακρατικών σχέσεων για την διετία 2023-2024.

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε χωρίς προηγουμένως να υπάρξει κάποια αναγγελία. Οι ΗΠΑ μόλις έγινε γνωστό το γεγονός αντέδρασαν και μέσω του πρέσβη τους στο Βελιγράδι Κρίστοφερ Χιλ ζήτησαν εξηγήσεις από το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

«Κανείς δεν πρέπει να υπογράφει»

«Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν πρέπει να υπογράφει τίποτα με τη Ρωσία. Άλλωστε λίγοι είναι αυτοί που υπογράφουν κάτι με το ρωσικό κράτος, εκτός από εκείνους τους κακόμοιρους τους επίστρατους που αναγκάζονται να πάνε στον πόλεμο», δήλωσε ο Κρίστοφερ Χιλ και συμπλήρωσε: «Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τι συνέβη και γι’ αυτό ζητήσαμε εξηγήσεις από την Σερβία». Ο Αμερικανός Πρέσβης φάνηκε ενοχλημένος για την μυστικότητα που τηρήθηκε από την σερβική πλευρά γύρω από την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Ρωσία μιας και λίγες ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η συνάντηση  των κρατικών αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Σερβίας όπου έγινε διάλογος για τις μελλοντικές σχέσεις.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στην Σερβία Εμανουέλε Ζιόφρε επισήμανε ότι η σερβική κυβέρνηση με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας με την Ρωσία «στέλνει εντελώς αντίθετα μηνύματα από αυτά που περιμένουν να ακούσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς επιστρέφοντας από την Νέα Υόρκη προσπάθησε, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, να κατευνάσει τις αντιδράσεις δηλώνοντας ότι «πρόκειται για τεχνικού χαρακτήρα συμφωνία που αφορά τις διαβουλεύσεις εντός του ΟΗΕ για το ζήτημα του Κοσόβου, τις διμερείς σχέσεις και τις πολυμερείς δραστηριότητες και δεν περιλαμβάνονται στο έγγραφο θέματα που αφορούν την πολιτική ασφάλειας».

Ο Σελάκοβιτς, προσπαθώντας να γίνει ακόμη πιο πειστικός, αναφέρθηκε και στα δημοψηφίσματα για ένωση με την Ρωσική Ομοσπονδία που διεξάγονται στις αυτόκλητες Δημοκρατίες του Λουγκάντσκ και του Ντονιέτσκ και δήλωσε ότι η Σερβία δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων.

«Το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων που διεξάγονται στις ουκρανικές επαρχίες Λουγκάντσκ και Νονιέτσκ δεν γίνονται αποδεκτά από την Σερβία. Κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς αντίθετο με τα εθνικά και κρατικά μας συμφέροντα, την αρχή διατήρησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και το απαραβίαστο των συνόρων» τόνισε ο Νίκολα Σελάκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου.