Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη τα επόμενα βήματα του Πούτιν, ενώ έντονοι είναι οι φόβοι για γενίκευση του πολέμου μετά την ανακοίνωση του Λευκορώσου Αλέξάντρ Λουκασένκο για κοινή ομάδα δράσης με την Ρωσία στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται ότι πλέον επικεφαλής των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία είναι ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, κίνηση που φανερώνει το σχέδιο του Πούτιν για «σκληρές» απαντήσεις στο μέτωπο.
Ο 55χρονος Σουροβίκιν ηγήθηκε της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στη Συρία το 2017, όπου κατηγορήθηκε ότι σχεδίασε έναν βομβαρδισμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης Χαλέπι.
Είναι γνωστός στις τάξεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ως «Στρατηγός Αρμαγεδδών» λόγω των αδίστακτης, σκληρής, ανορθόδοξης προσέγγισής του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ήταν αρχηγός της ρωσικής αεροπορίας από το 2017 και σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έχει τη φήμη ενός διεφθαρμένου και βάναυσου στρατηγού. “
Κατά την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις κατά ενεργειακών, στρατιωτικών και επικοινωνιακών υποδομών της Ουκρανίας, ως αντίποινα της επίθεσης στη γέφυρα.
«Αν συνεχιστούν οι απόπειρες διενέργειας τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και στην κλίμακά τους θα ανταποκρίνονται στο επίπεδο των απειλών που δημιουργούνται για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι εκτοξεύτηκαν 84 πύραυλοι, εκ των οποίων οι 41 καταρρίφθηκαν.
«Θέλουν πανικό και χάος», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βίντεο που φαίνεται να τράβηξε στους δρόμους του Κιέβου. Οι επιθέσεις της Δευτέρας έλαβαν χώρα σε μια στιγμή «που επιλέχθηκε ειδικά για να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά… Γιατί ακριβώς τέτοια χτυπήματα; Ο εχθρός θέλει να φοβόμαστε, θέλει να κάνει τους ανθρώπους να τρέχουν. Αλλά μπορούμε μόνο να τρέξουμε μπροστά -και αυτό το αποδεικνύουμε στο πεδίο της μάχης. Θα συνεχίσουμε έτσι».
Ο Ζελένσκι απηύθηνε για ακόμα μία φορά έκκληση προς τη Δύση για πρόσθετη αεράμυνα. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ζελένσκι ανέφερε πως μίλησε με τον Όλαφ Σολτς και τον Εμανουέλ Μακρόν. Με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Ζελένσκι είπε πως συζήτησε για «την ενίσχυση της αεράμυνας μας, την ανάγκη για σκληρή ευρωπαϊκή και διεθνή αντίδραση, καθώς και την αύξηση της πίεσης προς τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσιι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα: «Η καλύτερη απάντηση στη ρωσική πυραυλική τρομοκρατία είναι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα. Προστατέψτε τον ουρανό πάνω από την Ουκρανία! Αυτό θα προστατεύσει τις πόλεις και τους ανθρώπους μας. Αυτό θα προστατεύσει το μέλλον της Ευρώπης. Το κακό πρέπει να τιμωρηθεί».