Σεισμός: Τρίτη ημέρα αναζήτησης επιζώντων σε Τουρκία και Συρία – Ξεπέρασε τους 8.700 νεκρούς ο τραγικός απολογισμός

Διεθνής βοήθεια φτάνει καθημερινά στην Τουρκία και τη Συρία για τις πληγείσες περιοχές

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 6.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση, ενώ άλλοι 2.470 στη Συρία.

Χτες, η Τουρκία  κήρυξε “ζώνη καταστροφής” τις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς, επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες.

Σεισμός: Τρίτη ημέρα αναζήτησης επιζωντών σε Τουρκία και Συρία - Ξεπέρασε τους 8.300 ο τραγικός απολογισμός

Χωρίς διακοπή και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και δριμύ ψύχος, συνεχίζονται οι προσπάθειες των δεκάδων χιλιάδων διασωστών έκτακτης ανάγκης για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό, ενώ έχουν σημειωθεί από την Δευτέρα πάνω από 280 μετασεισμοί.

Μεταξύ των οποίων και η ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ, που ανέσυρε χτες τρεις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο μικρά κορίτσια. Η ελληνική αποστολή ενεργεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην επαρχία Χατάϊ (Hatay), βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Οι εικόνες με τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, η συγκίνηση τους μόλις έσωσαν τα παιδιά, αλλά και η οδύνη τους για τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού, έχουν κάνει το γύρω του κόσμου και ήδη έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ζητούν πληροφορίες για την αποστολή, από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Σεισμός Τουρκία και Συρία

Ο πιο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε την Τουρκία από το 1999 γέμισε τον δρόμο πελώριους σωρούς από συντρίμμια. Άφησε όσους επέζησαν άστεγους, να ψάχνουν απεγνωσμένα αγνοούμενους συγγενείς, σοκαρισμένους, να προσπαθούν ακόμα να αντιληφθούν τι συνέβη.

Τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φθάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν σκληρότερα στη χώρα, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, της κακοκαιρίας, της έλλειψης επαρκών πόρων, βαρέων μηχανημάτων.

Σε ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε ότι 70 χώρες προσέφεραν βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει ξενοδοχεία στην Αττάλεια, στα δυτικά, για να στεγάσει προσωρινά τους πληγέντες.

Σεισμό Τουρκία και Συρία

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι είναι “πιθανόν εκτεθειμένοι στις συνέπειες, εκ των οποίων 5 εκατομμύρια ευπαθείς” και υποσχέθηκε μακροπρόθεσμη παροχή βοήθειας.

Διεθνής βοήθεια φτάνει καθημερινά στην Τουρκία και τη Συρία για τις πληγείσες περιοχές.

Ο πρώτος σεισμός νωρίς χθες είχε μέγεθος 7,8 βαθμών και έγινε αισθητός έως τον Λίβανο, την Κύπρο και στο βόρειο Ιράκ, ενώ ακολούθησαν πολλοί ισχυροί μετασεισμοί.

Σεισμός

Στη Συρία, ο σεισμός χτύπησε περιοχές ήδη αντιμέτωπες με πελώριες καταστροφές, έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου. Οι ελλείψεις καυσίμων κι ο σκληρός χειμώνας δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες αντίδρασης.

“Υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για να παραδίδουμε βοήθεια έχουν υποστεί ζημιές, πρέπει να φανούμε δημιουργικοί για να φθάσουμε στους πληγέντες (…) αλλά προσπαθούμε σκληρά”, συνόψισε ο Ελ Μουστάφα Μπενλαμλί, συντονιστής του ΟΗΕ, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Δαμασκό.

Χτες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν βοήθεια στη χώρα του, μετά τους φονικούς σεισμούς, λέγοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό δεν αποτελούν δικαιολογία για να μην το κάνουν.