Quantcast

Σεισμός Τουρκία – Συρία: Αγγίζουν τους 22.000 οι νεκροί

Εκφράζονται πλέον βάσιμοι φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει ακόμη μια εκείνον του σεισμού του Ιράν πριν 20 χρόνια, όταν είχαν σκοτωθεί σχεδόν 31.000 άνθρωποι

Μπορεί να ξεπέρασαν τους 21.700 οι νεκροί των σεισμών της νότιας Τουρκίας με βάση τα επίσημα στοιχεία των τουρκικών και συριακών αρχών, καθώς και των διασωστών από περιοχές στη βόρεια Συρία που ελέγχονται από αντάρτες, αλλά η πάροδος πλέον 100 ωρών από τις καταστροφικές δονήσεις σημαίνει ότι οι πολυάριθμοι αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια δύσκολα θα προλάβουν να ανασυρθούν ζωντανοί.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε στους 18.342 μέχρι το πρωί της Παρασκευής και ο αριθμός των τραυματιών ανήλθε σε 74.242, ανακοίνωσε η αρχή διαχείρισης καταστροφών της γειτονικής χώρας (AFAD). Στη Συρία, περισσότεροι από 3.300 έχουν σκοτωθεί, αν και οι διασώστες είπαν ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Το επίσημο άθροισμα των στοιχείων για τους νεκρούς από τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση και τους αντάρτες περιοχές ανέρχεται προς το παρόν στους 3.377.

 

 

Εκφράζονται πλέον βάσιμοι φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει ακόμη μια εκείνον του σεισμού του Ιράν πριν 20 χρόνια, όταν είχαν σκοτωθεί σχεδόν 31.000 άνθρωποι. Ηδη ο διπλός σεισμός των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου αποτελεί την έβδομη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή σε απόλυτο αριθμό θανάτων στον κόσμο κατά τον 21ο αιώνα, ξεπερνώντας τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία το 2011.

Οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν τα ερείπια για επιζώντες, αλλά οι ελπίδες εξασθενούν σχεδόν 100 ώρες από τότε που χτύπησαν οι σεισμοί.

Τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο σεισμός στην Τουρκία © EPA/ABIR SULTAN
Τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο σεισμός στην Τουρκία © EPA/ABIR SULTAN

Στις δέκα σεισμόπληκτες επαρχίες κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες. Οι αρχές υπολογίζουν πως 13,5 εκατομμύρια Τούρκοι επλήγησαν άμεσα. Οι συνθήκες παγετού απειλούν τις ζωές χιλιάδων επιζώντων που είναι τώρα χωρίς στέγη, νερό και τροφή. Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε τον σεισμό «την καταστροφή του αιώνα».

Η καταστροφή έγινε σε χρονική στιγμή αποφασιστικής σημασίας για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, που λογαριάζει πως θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις φετινές εκλογές. Αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εκλογές να αναβληθούν εξαιτίας της καταστροφής.

Για τον Τούρκο πρόεδρο, η συγκυρία έμοιαζε ευνοϊκή. Μετά την πτώση της δημοτικότητάς του που κατέγραφαν οι σφυγμομετρήσεις πέρυσι, λόγω της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού που πέταγε στα ουράνια (πάνω από 85%), έβλεπε τα ποσοστά του να συνέρχονται σιγά-σιγά.

Όμως η απουσία αποτελεσματικής διαχείρισης της καταστροφής τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό από την κυβέρνησή του δεν αποκλείεται να αντιστρέψει την τάση.

 

 

«Άφαντο το κράτος»

«Γιατί το κράτος ήταν άφαντο μια ημέρα σαν αυτή; Πού είναι τα θεμέλια της δημοκρατίας της Τουρκίας;», διαμαρτύρεται ο Χεντιγέ Καλκάν, εθελοντής. «Κόσμος βγάζει πτώματα δικών του από τα συντρίμμια με δικά του μέσα».

Το μέγεθος της καταστροφής, το γεγονός πως έγινε σε αχανή περιοχή, τομείς της οποίας είναι απομακρυσμένοι, καθώς και το ότι ο σεισμός χτύπησε εν μέσω κύματος κακοκαιρίας, θα έκανε πάντως εξαιρετικά περίπλοκες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε οποιαδήποτε χώρα. Ο κ. Ερντογάν έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από εκατοντάδες σεισμοπαθείς στις —προσεκτικά χορογραφημένες— τηλεοπτικές μεταδόσεις κατά την περιοδεία του. Οι κάμερες ζούμαραν σε ηλικιωμένη που έκλαιγε στον ώμο του σε μια από αυτές.

Συντρίμμια στο Ισκεντερούν στην Τουρκία @ EPA/ERDEM SAHIN
Συντρίμμια στο Ισκεντερούν στην Τουρκία @ EPA/ERDEM SAHIN

Ο Βεϊσέλ Γκιουλτεκίν δεν θα επιφύλασσε την ίδια αντιμετώπιση στον πρόεδρο του. Ένας από τους συγγενείς του ήταν καταπλακωμένος από τα συντρίμμια, είχαν παγιδευτεί τα πόδια του. «Μιλάγαμε μέχρι το πρωί. Θα μπορούσα να τον βγάλω με ένα απλό τρυπάνι (…). Αλλά δυστυχώς, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα με γυμνά χέρια».

 

Επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό των 2 αγνοούμενων Ελλήνων στην Αντιόχεια

Ξεκίνησε η επιχείρηση της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια για τον εντοπισμό του ζεύγους των Ελλήνων που αγνοείται και εκτιμάται ότι βρίσκεται στα συντρίμμια της πολυκατοικίας που διέμενε μέχρι την ώρα του φονικού σεισμού στην Τουρκία, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Μέλη της 2ης ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη έκαναν, κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, έρευνες με διασωστικό σκύλο στην πολυκατοικία που διέμεναν οι δυο Έλληνες, ενώ κατ’ εξαίρεση η ελληνική ΕΜΑΚ έκανε σήμερα αίτημα για να επιχειρήσει στο συγκεκριμένο σημείο και πήρε το «πράσινο» φως.

Οι πληροφορίες, πάντως, λένε ότι οι Έλληνες εκτιμάται ότι είναι εγκλωβισμένοι αρκετά μέτρα κάτω από την κορυφή των συντριμμιών.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ από την Αντιόχεια, ο καθηγητής Ευ. Λέκκας είπε ότι δεν μπορούν να βρουν το ακριβές στίγμα των αγνοουμένων καθώς «εκείνα τα οικοδομικά τετράγωνα (όπου έμεναν) έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά και δεν μπορούμε να βρούμε οδούς, αριθμούς κτλ».

«Για εμάς, το γεγονός ότι είναι Έλληνες σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει για συμβολικούς λόγους να κάνουμε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ανιψιός των αγνοουμένων, Μπασέλ Μενουνέ, έκανε έκκληση να συνεχιστούν οι έρευνες στην πολυκατοικία που διέμεναν οι συγγενείς του, ενώ έκανε γνωστό πως από τα συντρίμμια του σπιτιού τους, χθες ανασύρθηκε άνδρας ζωντανός.

 

 

Φόβοι για «δευτερογενή καταστροφή» και χολέρα

Οι επιζώντες του σεισμού της Δευτέρας στην Τουρκία και τη Συρία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «μια δευτερογενή καταστροφή», καθώς το κρύο και το χιόνι οδηγούν σε «επιδείνωση και φρικτές συνθήκες», προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο διευθυντής αντιμετώπισης περιστατικών του ΠΟΥ Ρόμπερτ Χόλντεν προειδοποίησε ότι υπάρχουν «πολλοί άνθρωποι» που επιβιώνουν «στην ύπαιθρο, σε επιδεινούμενες και φρικτές συνθήκες». «Έχουμε μεγάλες διαταραχές στις βασικές προμήθειες νερού, έχουμε μεγάλες διαταραχές στα καύσιμα, στις προμήθειες ηλεκτρικού ρεύματος, στις προμήθειες επικοινωνίας, στα βασικά στοιχεία της ζωής», δήλωσε ο Χόλντεν.

Σεισμός στην Τουρκία © EPA/DENIZ TEKIN
Σεισμός στην Τουρκία © EPA/DENIZ TEKIN

«Διατρέχουμε πραγματικό κίνδυνο να δούμε μια δευτερογενή καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή, αν δεν κινηθούμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση όπως κάνουμε στο κομμάτι της έρευνας και διάσωσης», πρόσθεσε ο Χόλντεν.

 

 

Η Συρία ζητεί βοήθεια

Viral έγινε μια νεαρή από τη Συρία, η οποία μέσω του TikTok κάνει έκκληση σε όλες τις χώρες να στείλουν βοήθεια στην πατρίδα της. Ούσα βουρκωμένη, δηλώνει πως νιώθει αηδιασμένη από τη συμπεριφορά της διεθνούς κοινότητας που παρότι στέλνει βοήθεια στην Τουρκία που επλήγη επίσης από τον σεισμό, δεν φροντίζουν να βοηθήσουν και τη Συρία.

Σεισμόπληκτοι σε Συρία - Τουρκία © EPA/ABIR SULTAN
Σεισμόπληκτοι σε Συρία – Τουρκία © EPA/ABIR SULTAN

Συγκεκριμένα, λέει σε βίντεο: «Είμαι κυριολεκτικά αηδιασμένη αυτή τη στιγμή. Ζω στην Συρία και βρισκόμαστε σε πόλεμο επί 7 χρόνια. Υποφέραμε πολλά σε αυτή την πόλη, εντάξει; Υποφέραμε πολλά. Χάσαμε πολλούς ανθρώπους που αγαπούσαμε και υποφέραμε από τον πόλεμο για 7 χρόνια. Δεν έχουμε ηλεκτρισμό, δεν έχουμε αέριο, δεν έχουμε τίποτα. Δεν έχουμε τίποτα από αυτά που κάθε ανθρώπινη ύπαρξη μπορεί να χρειάζεται, εντάξει;

«Τουλάχιστον βοηθήστε τους ανθρώπους που πεθαίνουν. Βοηθήστε τουλάχιστον τους ανθρώπους που, κυριολεκτικά, δεν έχουν σπίτι, δεν έχουν οικογένεια αυτή τη στιγμή. Και δεν ξέρουν που να πάνε γιατί δεν έχουν χρήματα. Βοηθήστε οποιονδήποτε, μάθετε ότι συμβαίνει αυτό. Μην αφήνετε τα ΜΜΕ να σας κοροϊδεύουν και να λένε βοηθάμε τη Συρία”. Κανένας δεν βοηθάει τη Συρία και θα σας το αποδείξω. Θα σας δείξω μία εικόνα, που δείχνει ότι ούτε ένα αεροπλάνο δεν φτάνει στη Συρία. Ούτε ένα γαμ…νο αεροπλάνο! Σας παρακαλώ, λοιπόν, διαδώστε το μήνυμα και δωρήστε ό,τι μπορείτε. Σας παρακαλώ!».

Η Ελλάδα (το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του χθες το απόγευμα), όπως και άλλες χώρες, κινητοποιούνται με καθυστέρηση για να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης και βοήθεια κάθε μορφής για την Τουρκία και τη Συρία.