Οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία ανέρχονται πλέον σε περίπου 20.000, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους προς τα επάνω απολογισμούς των τοπικών αρχών.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται σε 16.546. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας της χώρας, έκαναν λόγο για 1.347 νεκρούς και 2.295 τραυματίες, αλλά μόνο στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, υπολογίζεται ότι έχουν ανασυρθεί νεκροί μέχρι τώρα 2.000 άνθρωποι. Στις ζώνες αυτές έφτασε σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, ένα πρώτο κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα έξι φορτηγά μεταφέρουν εξοπλισμό για τα σωστικά συνεργεία αλλά και κουβέρτες, στρώματα, σκηνές και ηλιακές λάμπες, εφόδια που καλύπτουν τις ανάγκες 5.000 ανθρώπων.
Χθες Τετάρτη ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα αποθέματα του Οργανισμού στη βορειοδυτική Συρία μετά βίας φτάνουν για να τραφούν 100.000 άνθρωποι επί μία εβδομάδα.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ στις πληγείσες περιοχές
Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για τον συντονισμό όσον αφορά τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, θα επισκεφθεί το Γκαζιαντέπ στην Τουρκία και το Χαλέπι και τη Δαμασκό στη Συρία το Σαββατοκύριακο προκειμένου να αξιολογήσει τις ανάγκες και να δει πώς τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να ενισχύσουν την υποστήριξή τους με τον καλύτερο τρόπο, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Γκουτέρες άσκησε επίσης πίεση για μεγαλύτερη πρόσβαση της βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία που τελεί υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.
“Δρόμοι έχουν καταστραφεί. Άνθρωποι πεθαίνουν. Τώρα είναι η ώρα να διερευνήσουμε όλες τις δυνατές οδούς προκειμένου η βοήθεια και το προσωπικό να φθάσουν σε όλες τις πληγείσες περιοχές”, δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.
Πλιάτσικο, κρύο και οσμή θανάτου
Για μία δεύτερη καταστροφή, μετά την αρχική θεομηνία του σεισμού που ισοπέδωσε μεγάλές περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκφράζοντας φόβους οτι πολλοί επιζώντες θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους από το κρύο και την πείνα στη ζώνη της καταστροφής.
Χωρίς στέγη, νερό, καύσιμα ή ηλεκτρισμό, χιλιάδες άνθρωποι που έμειναν άστεγοι δίνουν μάχη για την επιβίωση, μέσα σε συνθήκες απόλυτης καταστροφής. Ειδικοί του ΟΗΕ λένε οτι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει δευτερεύουσα καταστροφή που μπορεί να πλήξει περισσότερους ανθρώπους από τον αρχικό σεισμό. Οι διασώστες και στις δύο χώρες συνεχίζουν το επίπονο έργο τους, αλλά οι ελπίδες εξασθενούν για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν την πρόκληση να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που επέζησαν από τον σεισμό «συνεχίζουν να επιβιώνουν», λέει ο ΠΟΥ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο Ρόμπερτ Χόλντεν, διευθυντής αντιμετώπισης περιστατικών του ΠΟΥ είπε ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που επιζούν «στην ύπαιθρο σε φρικτές συνθήκες», χωρίς πρόσβαση σε νερό, καύσιμα, ηλεκτρισμό και τηλέφωνο»
«Κινδυνεύουμε να δούμε μια δευτερεύουσα καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή, αν δεν κινηθούμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση που κάνουμε στην έρευνα και τη διάσωση», είπε. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο… Η κλίμακα της επιχείρησης είναι τεράστια.»
Το πρώτο κονβόι βοήθειας για τη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από την αντιπολίτευση έχει πλέον περάσει τα σύνορα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έξι φορτηγά πέρασαν από το πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα της Ιντλίμπ. Οι παραδόσεις βοήθειας στην περιοχή είχαν σταματήσει λόγω ζημιών σε δρόμους και υλικοτεχνικών θεμάτων. Ακόμη και πριν από τον σεισμό, 4,1 εκατομμύρια κάτοικοι -οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά- βασίζονταν στην ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν
Στην Τουρκία, ανθρωποι αναγκάζονται να λεηλατήσουν σούπερ μάρκετ για να εξασφαλίσουν λίγα τρόφιμα, ενώ φουντώνει η οργή για την ελλιπή απάντηση της κυβέρνησης Ερντογάν στην πρωτοφανή κρίση που πλήττει τη χώρα.
Το BBC μεταφέρει εικόνες αποκάλυψης. «Γίνονται ακόμα μετασεισμοί και υπάρχει διαρκής κίνδυνος κατάρρευσης περισσότερων κτηρίων. Ο αέρας μυρίζει καπνό καθώς οι άνθρωποι καίνε ξύλα για να ζεσταθούν. Όλα είναι καλυμμένα με τη σκόνη και τη βρωμιά των κτηρίων που κατέρρευσαν και καταρρέουν. Τα ελικόπτερα που πετούν προσθέτουν στην αίσθηση…αποκάλυψης. Όσοι είναι ακόμα παγιδευμένοι κάτω από κτήρια αντέχουν την κόλαση, αλλά αυτοί που γλίτωσαν δεν τα πάνε πολύ καλύτερα»
Η απόγνωση μεγαλώνει στην επαρχία Χατάι, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο στη σεισμό της Τουρκίας. Στα προάστια της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν) μητέρες αρπάζουν πάνες από τα σούπερ μάρκετ για τα παιδιά τους και μπαμπάδες γεμίζουν καλάθια με φρούτα και είδη προσωπικής υγιεινής. περιποίησης.
Πλήθος σεισμόπληκτων εμφανίστηκαν να τρέχουν μέσα σε σούπερ μάρκετ της περιοχής, γλιστρώντας πάνω σε προϊόντα που είχανχυθεί πάνω στη βιασύνη τους να αρπάξουν όσο περισσότερα προϊόνα μπορούσαν. Ο συναγερμός ακούστηκε να χτυπάει, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνωστίζονταν μέσα, οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου Sky News.
«Πεινάμε», ακούστηκε να λέει ένας άντρας. «Κοιτάξτε τι γίνεται», είπε μια γυναίκα, «η ανθρωπιά μας έχει πεθάνει». Πολλοί παραπονέθηκαν για τη βραδύτητα και την ανεπάρκεια της κυβερνητικής αντίδρασης μετά τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που δοκιμάζει την Τουρκία εδώ και έναν αιώνα.
Ένας άνδρας που έκρυψε το πρόσωπό του με ένα κασκόλ μίλησε με οργή για την έλλειψη βοήθειας από την κυβέρνηση Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επισκέφθηκε χθες (8/2) πολλές περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μεταξύ των οποίων και το Χατάι, κατήγγειλε όσους επέκριναν την απάντηση της αρχής ως «προδότες» και προβοκάτορες. «Έχω παιδιά», είπε ένας άντρας θυμωμένος, «το μόνο που παίρνω είναι γιαούρτια για να φάνε. «Θα πλήρωνα για οτιδήποτε, αλλά δεν ανοίγουν τα μαγαζιά τους».
Η οργή ξεχειλίζει σε όλη τη ζώνη του σεισμού και είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς ο αγώνας για επιβίωση συνεχίζεται. Μέσα στο χάος της καταστροφής πολλοί παίζουν πολιτικά παιχνίδια. Εκατοντάδες άνθρωποι στο Χατάι έκαναν ουρά για να προμηθευτούν τα απαραίτητα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε μια εκλογική χρονιά, τα τρόφιμα έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν κάλλιστα να κερδίσουν ψήφους. Οι διοργανωτές επιμένουν οτι η βοήθεια δεν έχει να κάνει με τις εκλογές και η ανάγκη μεταξύ των ανθρώπων σημαίνει οτι «δεν είναι θέμα πολιτικής… Πρέπει να ενωθούμε και να βοηθήσουμε».