Κύμα οργής σήκωσε ο Εγκέλαδος στην Τουρκία για τη διαχείριση των δύο μεγάλων καταστροφικών σεισμών από την κυβέρνηση. Ήδη, τα θύματα ξεπερνούν τις 11.500 χιλιάδες, ενώ όσο περνούν οι ώρες μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες να βρεθούν νέοι επιζώντες.
Ο Ερντογάν παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρξαν προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία, αλλά οι επιχειρήσεις βελτιώνονται. Η ομολογία του μάλλον επιβαρύνει την κριτική που δέχεται η τουρκική κυβέρνηση για την προετοιμασία και τη διαχείριση της φυσικής καταστροφής. Οργή εκφράζουν κάτοικοι και στις πληγείσες περιοχές, που θεωρούν ότι η αρμόδια τουρκική αρχή έδειξε εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά.
Έντονη κριτική ασκείται και στο ζήτημα της προετοιμασίας, με την αντιπολίτευση και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να πρωτοστατούν. «Εάν υπάρχει ένα άτομο υπεύθυνο, αυτός είναι ο Ερντογάν» δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του CHP.
Ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο. Το καθεστώς ολοκληρώνεται λίγο πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου, που αναμένεται να κρίνουν το μέλλον του Ερντογάν.
Τι απέγινε ο «φόρος σεισμού»
Η αντιπολίτευση αλλά και πλήθος πολιτών εκφράζουν οργή και για τον «φόρο σεισμού» που επιβλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, που προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 17.000 ανθρώπων. Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν και εκτιμώνται στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, επρόκειτο να επενδυθούν στην πρόληψη καταστροφών και την ανάπτυξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση ουδέποτε εξήγησε πώς δαπανώνται τα ποσά.
Πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και στην ανεύρεση πόρων για τους σεισμόπληκτους. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε βοήθημα 494 ευρώ ανά οικογένεια σεισμόπληκτων. «Θέλουμε να ανακουφίσουμε τα προβλήματά τους κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», είπε.
Ωστόσο ο Κιλιτσντάρογλου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει προετοιμαστεί για σεισμό εδώ και 20 χρόνια. Παρόμοιες επικρίσεις διατυπώνουν και πολίτες από σεισμόπληκτες περιοχές, που ρωτούν πού πήγαν οι φόροι που έχουν δώσει από το 1999 για τον σκοπό αυτό.
«Θα τους είχαμε σώσει, αν είχατε έρθει χθες»
Στο στόχαστρο βρίσκονται και τα μέσα ενημέρωσης, καθώς σύμφωνα με χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα παραδοσιακά και κυβερνητικά μίντια φιμώνουν την κριτική που ασκούν οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει κοινοποιηθεί βίντεο που δείχνει ανταποκριτή του NTV στο Καχραμανμάρας να λέει ότι οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι «η βοήθεια είναι ανεπαρκής» ενώ οι κάτοικοι στο βάθος φωνάζουν ρωτώντας «πού είναι το κράτος;». Έπειτα, το κανάλι φαίνεται ότι έκοψε το συγκεκριμένο απόσπασμα. Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, κάλεσε τους πολίτες να ακούν ειδήσεις από τις αρχές και να αγνοήσουν τους «προβοκάτορες».
Η κατάσταση έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Τούρκο πρόεδρο, που ναι μεν παραδέχθηκε προβλήματα, αλλά τα απέδωσε στους κατεστραμμένους δρόμους και τα αεροδρόμια. Ο Ερντογάν καλείται να αντιμετωπίσει σε προεκλογική περίοδο μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της θητείας του. «Το κράτος κάνει τη δουλειά του» είπε, με πολλούς πολίτες να απαντούν οργισμένα ότι το κράτος άργησε υπερβολικά. «Γιατί δεν ήρθατε χθες που ακούγονταν φωνές από τα χαλάσματα;» είπε μια γυναίκα με μια άλλη να λέει με δάκρυα «θα τους είχαμε σώσει, αν είχατε έρθει χθες».