«Το μπετόν είναι σαν άμμος!», «η πολυκατοικία μας δεν είχε θεμέλια, χτίστηκε στον αέρα!», φωνάζουν οι σεισμόπληκτοι στην Τουρκία, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν, που φαίνεται ότι χάριζε πρόστιμα στους εργολάβους, τώρα τους κυνηγάει για να κατευνάσει την οργή ανθρώπων που ζούσαν μέσα σε «χάρτινα» σπίτια, τα οποία κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα.
Μετά τη βιβλική καταστροφή η κυβέρνηση του νεοσουλτάνου προχώρησε σε συλλήψεις και εντάλματα κατά κατασκευαστών, που κατηγορούνται ότι έχτισαν τουλάχιστον 75.000 κτίρια χωρίς να τηρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές, σε περιοχές που θεωρούνται εκλογικά προπύργια του Ερντογάν, κάτι που εγείρει το ερώτημα αν υπήρξε διαπλοκή εργολάβων και πολιτικών, οι οποίοι έκαναν τα στραβά μάτια μπροστά στις κακοτεχνίες.
Οι καταγγελίες δεν έχουν τέλος. Για να μειώσουν το κόστος και να χτίσουν με ταχύτητα, εργολάβοι φαίνεται ότι μείωναν ακόμα και τις κολόνες στήριξης εκμεταλλευόμενοι «παραθυράκια» στους κανόνες δόμησης, σε μια σεισμογενή περιοχή όπου υποτίθεται ότι ίσχυαν αυστηροί κανόνες δόμησης από το 1999, όταν χτύπησε ο μεγάλος σεισμός στο Ιζμίτ, όπου έχασαν τη ζωή τους 17.000 άνθρωποι.
Τώρα, όταν ακόμα και νεόδμητες πολυκατοικίες κατέρρευσαν θάβοντας χιλιάδες ενοίκους, η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε σε περισσότερες από 110 συλλήψεις για κακοτεχνίες. Σε ένα περιστατικό η Αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον κατασκευαστή πολυτελούς συγκροτήματος 250 διαμερισμάτων, το οποίο κατέρρευσε στην Αντιόχεια, την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Μαυροβούνιο.
Για να δείξει ότι είναι άτεγκτος και αναλαμβάνει γρήγορα δράση, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθούν έρευνες σε βάθος κατά κάθε προσώπου που φέρει ευθύνη για την κατάρρευση των κτιρίων, λέγοντας ότι ήδη έχουν ταυτοποιηθεί 130 ύποπτοι.
Οι εκτεταμένες καταστροφές αποδίδονται σε σημαντικό βαθμό από εμπειρογνώμονες, πολεοδόμους και την τουρκική αντιπολίτευση στην ακαταλληλότητα υλικών και σε συστηματικές παραβιάσεις των οικοδομικών κανονισμών και των προτύπων ασφαλείας. Καταγγέλλεται επίσης ότι αυτές οι παρανομίες ανήλθαν σε πρωτοφανή επίπεδα κατά την 20ετή διακυβέρνηση της χώρας από το ισλαμoσυντηρητικό AKP και τον Ταγίπ Ερντογάν.
Μόλις τρεις μήνες πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορείται ότι άφησε τη χώρα απροστάτευτη, ευνοώντας διεφθαρμένους εργολάβους να δράσουν χωρίς εποπτεία και λογοδοσία. Οι πιο ευνοημένες, με αναθέσεις που χαρακτηρίζονται «φωτογραφικές» για έργα δισεκατομμυρίων, είναι μόλις πέντε κατασκευαστικές εταιρείες, τις οποίες η τουρκική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει φιλοερντογανικές και κατονομάζει ανοιχτά ως «συμμορία».
Όχι μόνο για τα δισεκατομμύρια που έχουν βγάλει από πάμπολλες αναθέσεις μέσα από -καταγγελλόμενους ως αδιαφανείς- δημόσιους διαγωνισμούς, αλλά και για τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους που έχουν εξασφαλίσει για αυτά τα έργα, συχνά με σημαντικές φορολογικές απαλλαγές και εκπτώσεις.
Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή