Quantcast

Σεισμός στην Τουρκία: Έκθεση είχε προειδοποιήσει για “ακατάλληλο έδαφος προς οικοδόμηση και πάνω σε ρήγμα”

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική και… προνοητική ήταν η προ 2ετίας έκθεση του τουρκικού Επιμελητηρίου Γεωλόγων Μηχανικών, η οποία έδειχνε ότι η δομή του εδάφους της νοτιοανατολικής Τουρκίας επέτεινε την καταστροφή από τους φονικούς σεισμούς

Όπως αναφέρει το euronews.com, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η καθημερινή τουρκική εφημερίδα “Μιλλιγιέτ” γράφει ότι oι καταστροφές από τους σεισμούς στο Μάρας, την Αλεξανδρέττα και το Άντεπ είχαν προβλεφθεί σε έκθεση που είχε εκπονήσει το Επιμελητήριο Γεωλόγων Μηχανικών πριν από 2 χρόνια. Στην έκθεση αναφερόταν μάλιστα ότι το έδαφος στα κέντρα αυτά αποτελείται από προσχώσεις, οι οποίες δεν είναι κατάλληλες για οικοδόμηση και βρίσκεται πάνω σε ρήγμα.

Η έκθεση με τίτλο “Οι πόλεις μας που ζουν πάνω σε ρήγματα”, η οποία εκπονήθηκε από τη “Συμβουλευτική Επιτροπή Σεισμών” του Επιμελητηρίου Γεωλόγων Μηχανικών της Τουρκίας μετά τον σεισμό στην περιοχή Σιβρίτζε του Ελαζίγ το 2020, αποκαλύπτει ότι οι καταστροφές που σημειώνονται σήμερα στην Αλεξανδρέττα, το Μάρας και το Άντεπ είχαν προβλεφθεί πριν από 2 χρόνια.

Η έκθεση εφιστούσε την προσοχή στο γεγονός ότι το έδαφος στις πόλεις όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές, αποτελείται από ένα προσχωματικό στρώμα ακατάλληλο για ανθρώπινη εγκατάσταση και βρίσκεται σε ζώνη ρήγματος.

Η έκθεση απαριθμεί πολύ εντυπωσιακά ευρήματα σχετικά με την Αλεξανδρέττα και το Μάρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφού εφιστά την προσοχή στους κινδύνους που περιμένουν τις προαναφερθείσες πόλεις, καθώς και την πόλη Οσμανίγιε και απαριθμεί τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Τα σεισμικά κύματα μεγεθύνονται σε αυτά τα εδάφη

Το 2021, η έκθεση εστάλη στην Προεδρία, στο Προεδρείο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, βουλευτές και στη Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD).

Η έκθεση επισημαίνει ότι βρίσκεται ακριβώς πάνω σε γραμμές ή ζώνες ρήγματος το κέντρο της Αντιόχειας, καθώς και άλλες πέντε πόλεις και 25 περιοχές. Επίσης αναφέρει ότι η Αλεξανδρέττα είναι μια από τις επαρχίες με προσχωματικά εδάφη και ότι τα σεισμικά κύματα μεγεθύνονται από τέτοια εδάφη και μεταδίδονται στα κτίρια.

Εξηγεί επίσης ότι αυτή η κατάσταση, η οποία ορίζεται ως μεγέθυνση του εδάφους, σημαίνει ότι σε περίπτωση σεισμού, η Αντιόχεια θα ταρακουνηθεί πιο έντονα από τις επαρχίες που βρίσκονται πάνω σε βραχώδη εδάφη, με αποτέλεσμα το μέγεθος καταστροφών να είναι υψηλότερο.