Πολυόροφες πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει, άνθρωποι βρίσκονται ακόμη και σήμερα κάτω από τα χαλάσματα και οι πόλεις όταν πέφτει το σκοταδι θυμίζουν σκηνικό από ταινία τρόμου.
Ένα μέλος του τουρκικής ομάδας διάσωσης μιλώντας ανεπίσημα στο newsbomb.gr είπε ότι «τα σωστικά συνεργεία δεν ήταν αρκετά γιατί η καταστροφή ήταν τεράστια».
Στις τρεις πόλεις έχει αρχίσει ήδη να γίνεται έντονη η μυρωδιά της σήψης των σορών των ανθρώπων, που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, από τη μία στιγμή στην άλλη, έχασαν τη ζωή τους, ή κατάφεραν να κρατηθούν ζωντανοί για κάποιες ακόμα ώρες, για να πεθάνουν μόνοι λίγο αργότερα κάτω από τόνους τσιμέντου.
Ο Εμρέκ μιλωντας στο newsbomb.gr περιέγραψε πως είδε το σπίτι του να καταστρέφεται και κατάφερε να βγάλει την οικογένεια του, πριν αυτό καταρρεύσει. Πλέον, ο ίδιος μένει σε ένα θερμοκήπιο το οποίο μετέτρεψε σε πρόχειρο καταυλισμό για τον ίδιο και την οικογένεια του.
«Μενουμε εδώ. Σωθηκαμε την τελευταία στιγμή. Ευτυχώς είμαστε καλά», μας είπε χαρακτηριστικά.
Μέσα στο θερμοκήπιο υπάρχουν κρεβάτια με κάποια στρώματα κουβέρτες και κάποια τρόφιμα, αλλά και ξύλα για να κρατηθούν όλοι ζεστοί τις βραδινές ώρες.
500 μέτρα πιο κάτω από τη μονοκατοικία του άτυχου άνδρα ήταν ένα πολυόροφο κτιρίο. Ο Χαμέτ περιμένει από την πρώτη στιγμή με αγωνία τα συνεργεία να βγάλουν τον αδερφό του από τα χαλάσματα. «Μπορεί να έχουν περάσει οι μέρες αλλά δεν απελπίζομαι», μας λέει.
Σωστικά συνεργεία απομακρύνουν τα μπάζα από τις πολυκατοικίες που κατέρρευσαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα, καθώς πλέον οι προσπάθειες διάσωσης θεωρούνται μάταιες.
Ήδη, εθελοντές και στελέχη των Αρχών έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν φάρμακα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος για εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών. Αυτός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος, μέσα στο σκηνικό αυτό της Αποκάλυψης. Σε πολλά σημεία περιφρουρούν ένοπλες ομάδες, για τον φόνο των λεηλασιών.
Την 6η μέρα του σεισμού συνέχισαν να έρχονται νέα από την περιοχή της καταστροφής. Ένα μωρό 2 μηνών διασώθηκε από θαύμα μετά από 128 ώρες έρευνας στα συντρίμμια του κτιρίου που καταστράφηκε από τον σεισμό στην περιοχή Antakya του Hatay.
Η 63χρονη Hafsa Dağcı σώθηκε επίσης από τα ερείπια στο Hatay, όπως επίσης και ένας 33χρονος. Οι έρευνες ίσως συνεχιστούν σε κάποια σημεία μέχρι το πρώτο φως της ημέρας.
Αχτίδες ελπίδας και αισιοδοξίας, χάρα σαν «θαύμα», μέσα στο σκηνικό της απόλυτης θλίψης.
Τα περιθώρια όμως για επιπλέον θαύματα μάλλον δεν υπάρχουν πια. Το κρίσιμο επταήμερο πέρασε και ο απολογισμός είναι τραγικός…
Δείτε το ρεπορτάζ και τις εικόνες που ευχόμαστε να μην ξαναδούμε ποτέ:
Ξεπέρασαν τους 33.000 οι νεκροί – Για διπλασιασμό θυμάτων προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού —ο οποίος ξεπέρασε τους 33.000 νεκρούς— στην Τουρκία και τη Συρία, θα «διπλασιαστεί» και απειλεί να αυξηθεί «ακόμα περισσότερο», προειδοποίησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Γκρίφιθς πήγε προχθες Σάββατο στην πόλη Καχρανμάρμαρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 24.617 πολίτες στην Τουρκία και σε άλλους 3.547 στη Συρία, ή συνολικά σε 28.191 ανθρώπους, κατά τα πιο πρόσφατα, ακόμη προσωρινά δεδομένα από τις δυο χώρες.
«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο κ. Γκρίφιθς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών», πρόσθεσε.
Δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια, εν μέσω του κρύου που χειροτερεύει την κατάσταση για τα εκατομμύρια σεισμοπαθείς.
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, ζεστά γεύματα, στην Τουρκία και στη Συρία. Υπολογίζεται πως ως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι μόνο στη Συρία.
Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την καταστροφή, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απευθύνοντας έκκληση για δωρεές 42,8 εκατ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών από υγειονομική άποψη.
Κατά την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), πάνω από 32.000 μέλη τουρκικών σωστικών συνεργείων συμμετέχουν στις έρευνες, στα οποία προστίθενται 8.294 μέλη σωστικών συνεργείων και υπηρεσιών αρωγής από το εξωτερικό.
«Σύντομα, οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα δώσουν τη θέση τους σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων το έργο των οποίων θα είναι να φροντίσουν τους επόμενους μήνες τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που επλήγησαν», τόνισε ακόμη χθες Σάββατο ο κ. Γκρίφιθς σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ήδη οι αρχές στην Τουρκία δημιουργούν μαζικούς τάφους προκειμένου να θάψουν τους χιλιάδες νεκρούς του διπλού χτυπήματος του Εγκέλαδου την περασμένη Δευτέρα. Όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, προσεγγίζει πλέον τις 25.000 ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους μόνο στην Τουρκία. Από αυτούς όμως μόνον οι 2.000 είχαν ταφεί μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.
Πηγή: newsbomb.gr