Quantcast

Σεισμός στην Τουρκία: «Αγώνας δρόμου» για τη διάσωση των εγκλωβισμένων – Στους 4.980 οι νεκροί

Αργότερα σήμερα αναμένεται να φτάσουν κι άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ιδίως από τη Γαλλία και το Κατάρ

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν οι διασώστες στην Τουρκία και τη Βόρεια Συρία, προκειμένου να ανασυρθούν από τα συντρίμμια επιζώντες του φονικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ, που προκάλεσε τεράστια καταστροφή και στις δύο χώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας, στοιχίζοντας τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, που ανακοινώθηκε περίπου 20 ώρες μετά την πρώτη από τις τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, η οποία ήταν ισχύος 7,8 βαθμών και έγινε αισθητή μέχρι τον Λίβανο, την Κύπρο και το Βόρειο Ιράκ, χάθηκαν πάνω από 4.980 άνθρωποι.

Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από τον σεισμό, μετά τον οποίο σημειώθηκαν 285 μετασεισμοί.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθούν όσο περισσότερες ζωές γίνεται, όπως αυτή του 7χρονου παιδιού που ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα στη Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία, μπροστά στα μάτια δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, έπειτα από 20 ώρες τρόμου, με τα πιτζαμάκια του μέσα στη σκόνη.

Η κακοκαιρία στην Ανατολία περιπλέκει τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους άστεγους, που παγώνουν από το κρύο μέσα σε σκηνές ή γύρω από φωτιές, τυλιγμένοι με κουβέρτες.

 

Διεθνής βοήθεια

Αργότερα σήμερα αναμένεται να φτάσουν κι άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ιδίως από τη Γαλλία και το Κατάρ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε χθες στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα προσφέρει «κάθε απαραίτητη βοήθεια».

Υπενθυμίζεται ότι χθες αναχώρησαν για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δύο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, πέντε γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Η γαλλική αποστολή, που αναμένεται να φτάσει σήμερα, θα αναπτυχθεί στην Καχρανμαρμαράς, επίκεντρο του αρχικού σεισμού, δυσπρόσιτη περιοχή, καλυμμένη από το χιόνι, που υπέστη βαρύ χτύπημα.

Δύο αμερικανικά κλιμάκια με 79 ειδικευμένους διασώστες ετοιμάζονταν χθες να μεταβούν επίσης στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια.

Αντίθετα, στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάνω από 300 Ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται επιτόπου ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

 

Ακόμα, ο ΟΗΕ αντέδρασε, επιμένοντας, όμως, ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού.

Στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, που γειτονεύουν με την Τουρκία, στη Βορειοδυτική Συρία, καταμετρώνται τουλάχιστον 700 νεκροί.

Εκμεταλλευόμενοι το χάος που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός, περίπου 20 φερόμενοι ως μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απέδρασαν από τη στρατιωτική φυλακή της Ράζο, που ελέγχεται από φιλοτουρκική παράταξη ανταρτών.