Quantcast

Σεισμός στην Τουρκία: 5 άτομα έχουν διασωθεί από την ΕΜΑΚ – Μεγάλος εχθρός οι χαμηλές θερμοκρασίες

Στις δύο ομάδες της ΕΜΑΚ, οι οποίες ενοποιήθηκαν, επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 8 άτομα από το ΕΚΑΒ, ενώ μαζί τους βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες σε Τουρκία και Συρία, προκειμένου να απεγκλωβίσουν επιζώντες από τα συντρίμμια, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Μάλιστα, 5 από τους συνολικά 58 που ανασύρθηκαν μετά από επιχειρήσεις ζωντανοί στα συντρίμμια της Τουρκίας, τους διέσωσε η ελληνική ΕΜΑΚ.

Το έργο των διασωστών γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που αγγίζουν τους – 5 έως – 7 βαθμούς.

Στις δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες ενοποιήθηκαν, επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 8 άτομα από το ΕΚΑΒ, ενώ μαζί τους βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας.

«Δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρούς στα συντρίμμια»

Για τεράστια καταστροφή στις περιοχές που έχει χτυπήσει ο σεισμός στην Τουρκία την περασμένη Δευτέρα έκανε λόγο ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Μπαλάφας, περιγράφοντας τι έχουν ζήσει τα τελευταία 24ωρα οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στη γειτονική χώρα έχοντας μέχρι στιγμής ανασύρει ζωντανούς πέντε ανθρώπους.

Όπως εξήγησε, στους περισσότερους από τους σεισμούς τα σωστικά συνεργεία μένουν σε κάποιον τομέα για κάποιες ώρες ή το πολύ για ένα 24ωρο. Στην περίπτωση του σεισμού στην Τουρκία, η ελληνική ομάδα έχει υποχρεωθεί να μείνει για 2,5 ημέρες σε ένα οικοδομικό τετράγωνο.
Ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής επισήμανε ότι «δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρά άτομα στα συντρίμμια».

«Με βάση το πρωτόκολλο, σε μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς – αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος – να “ξοδεύεις” χρόνο για νεκρό, όταν δίπλα σου έχεις φωνές που καλούν σε βοήθεια», εξήγησε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής.

«Στους νεκρούς δουλέψαμε, γιατί πίσω τους υπήρχαν ζωντανοί», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας ένα μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου των σωστικών συνεργείων.

Όπως είπε, «σε αυτές τις ώρες πρέπει να αποφασίσουμε για ζωή και θάνατο με τα στοιχεία που έχουμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, ένα εργαλείο που αφορά τους διασώστες για το πώς θα αποφασίσουν το ένα ή το άλλο».