Όσο περνούν οι ώρες, τόσο αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία.
Πάνω από 15.000 είναι ο τελευταίος απολογισμός με τον αριθμό να είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί κατά πολύ. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων.
Την ίδια ώρα «βράζει» ο τουρκικός λαός από την αντιμετώπιση του κράτους και τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έσπευσε να υπερασπιστεί την ετοιμότητα αντίδρασης της κυβέρνησής του, αν και παραδέχθηκε «κάποια προβλήματα».
Τι υποσχέθηκε ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφτηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς και έκανε λόγο «προβοκάτορες», ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα απαντήσει στην «προπαγάνδα και τις συκοφαντίες».
Ο Ερντογάν έκανε λόγο για ώρα «ενότητας και αλληλεγγύης», προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να ανεχτώ ανθρώπους που κάνουν αρνητικές εκστρατείες με στόχο πολιτικό συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, δείχνοντας την αντιπολίτευση.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναγνώρισε ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα στην αρχή της διαχείρισης της κρίσης ωστόσο απέδωσε τις καθυστερήσεις στα καταστραμμένα αεροδρόμια και δρόμους.
«Είναι αδύνατον να έχεις προετοιμαστεί για μία τέτοια καταστροφή», σημείωσε λέγοντας ότι «το κράτος κάνει τη δουλειά του».
«Οι καιρικές συνθήκες έκαναν ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός σε ακτίνα 500 χιλιομέτρων, όπου ζουν 13,5 εκατομμύρια κάτοικοι», είπε ακόμα ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε 10.000 τουρκικές λίρες (494 ευρώ) σε κάθε οικογένεια σεισμόπληκτων.
«Θα δοθούν 10.000 λίρες σε όλους τους σεισμόπληκτους και θα αποκατασταθεί η στέγαση τους μέσα σε έναν χρόνο. Και στις δέκα επαρχίες μας, θα απομακρύνουμε τα συντρίμμια και θα χτίσουμε νέες κατοικίες», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Ξανανοίγει το ζήτημα του «φόρου σεισμού»
Η οργή αυξάνεται για τον «φόρο σεισμού» που εισπράττεται από την τουρκική κυβέρνηση εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες, μετά από τον ισχυρό σεισμό του 1999.
Ο εκτιμώμενος φόρος των 88 δισ. τουρκικών λιρών (4,6 δισ. δολάρια ή 3,8 δισ. αγγλικές λίρες) έπρεπε να δαπανηθεί για την πρόληψη καταστροφών και την ανάπτυξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Αυτά τα ερωτήματα σχετικά με τον «ειδικό φόρο επικοινωνίας» – όπως τον αποκαλούν οι Αρχές – τίθενται κάθε φορά που γίνεται σεισμός στην Τουρκία. Αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ εξηγήσει δημοσίως πώς ξοδεύονται τα χρήματα, σύμφωνα με το τουρκικό BBC.
Φονικοί μετασεισμοί
Tετραώροφο κτίριο κατέρρευσε το βράδυ της Τετάρτης σε προάστιο της Δαμασκού, στη Συρία, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Το κτίριο βρισκόταν στο προάστιο Χαράστα, ανατολικά της πρωτεύουσας. Επί τόπου έχουν σπεύσει διασώστες που αναζητούν τυχόν εγκλωβισμένους στα ερείπια.
Η κατάρρευση σημειώθηκε έπειτα από σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών, με επίκεντρο τη μεθόριο Συρίας-Λιβάνου, γύρω στις 22:00 (τοπική ώρα) και έγινε αισθητός στη Δαμασκό.
Ο κυβερνήτης του Ριφ Ντιμάσκ, Σαφουάν Αμπού Σαντάα, δήλωσε στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα al-Watan της Συρίας ότι: «Οι πληροφορίες λένε πως δύο άτομα βρίσκονται κάτω από τα ερείπια».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το κτίριο ήταν ένα από τα ερειπωμένα και ακατάλληλο για στέγαση. Αναμφίβολα, οι δονήσεις είναι ο κύριος λόγος πίσω από την κατάρρευση του κτιρίου».
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες, ηρωικές προσπάθειες της ΕΜΑΚ
Οι διασώστες σε Τουρκία και Συρία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να βρουν επιζώντες. Η ελληνική ΕΜΑΚ κατάφερε να διασώσει την 20χρονη Αϊρίν στο Χατάι, η οποία ευχαρίστησε τα μέλη της ομάδας στα ελληνικά.
Η 20χρονη κοπέλα που βγήκε ζωντανή μετά από μία επιχείρηση σχεδόν 10 ωρών υπό πολύ δύσκολες συνθήκες καθώς οι μετασεισμοί ήταν ισχυροί και δυσκόλευαν τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών.