Σεισμός 6,2 βαθμών στη Γουατεμάλα: Τρεις θάνατοι από καρδιακή ανακοπή

Το πυροσβεστικό σώμα ανακοίνωσε πως κατολίσθηση διέκοψε την κυκλοφορία σε δρόμο που οδηγεί από την πρωτεύουσα στην Αντίγουα, τον κυριότερο τουριστικό προορισμό στη Γουατεμάλα

Ο σεισμός 6,2 βαθμών ο οποίος έπληξε νωρίς το πρωί χθες Τετάρτη τη δυτική Γουατεμάλα, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ (USGS), είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι από καρδιακή ανακοπή, καθώς και να προκληθούν υλικές ζημιές που πλήττουν πάνω από 31.000 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο, ακόμη προσωρινό απολογισμό της Πολιτικής Προστασίας.

 

Το επίκεντρο του σεισμού, που είχε εστιακό βάθος 84 χιλιομέτρων, εντοπίστηκε στην παραθαλάσσια περιοχή Εσκουίντλα, κάπου εκατό χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Γουατεμάλας.

Οι τοπικές αρχές από την πλευρά τους υπολόγισαν ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,8 βαθμοί κι έκαναν λόγο για αρκετούς μετασεισμούς, ο ισχυρότερος εκ των οποίων ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών.

Η υπηρεσία Συντονισμού για τη Μείωση των Καταστροφών (CONRED, η Πολιτική Προστασία) ανακοίνωσε πως τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας καρδιακών ανακοπών που «οφείλονταν στον σεισμό».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της CONRED, τον Ροδόλφο Φλόρες, η κύρια σεισμική δόνηση προκάλεσε κατολισθήσεις που έκοψαν στη μέση δεκαέξι δρόμους, διακοπές της ηλεκτροδότησης και ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια. Οι πληγέντες είναι συνολικά 31.297, διευκρίνισε.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Ελ Σαλβαδόρ και στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού, που γειτονεύουν με τη Γουατεμάλα.

Μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για δομικές ζημιές σε κτίρια και διακοπές της ηλεκτροδότησης σε πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα, όπως η Μίσκο και η Τσιμαλτενάνγκο.

Το πυροσβεστικό σώμα ανακοίνωσε πως κατολίσθηση διέκοψε την κυκλοφορία σε δρόμο που οδηγεί από την πρωτεύουσα στην Αντίγουα, τον κυριότερο τουριστικό προορισμό στη Γουατεμάλα.

Το κράτος της κεντρικής Αμερικής βρίσκεται σε περιοχή υψηλού σεισμικού κινδύνου, καθώς στο υπέδαφος τέμνονται τρεις τεκτονικές πλάκες.

Την περασμένη χρονιά, καταγράφηκαν κάπου 125 σεισμοί, χωρίς πάντως να προκληθούν θάνατοι ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ