Σε κατάσταση συναγερμού η Πολωνία μετά την πτώση πυραύλου στο έδαφός της – Δεν ζητά την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ

Τι λένε οι παγκόσμιοι ηγέτες

O στρατός της Πολωνίας βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση συναγερμού μετά την πτώση πυραύλου, πιθανόν ρωσικής κατασκευής, η προέλευση του οποίου παραμένει άγνωστη, σε χωριό στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

 

Η Πολωνία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων νατοϊκές πηγές λίγες ώρες μετά την πληροφορία που μετέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι ότι ο πύραυλος που έπεσε το βράδυ της Τρίτης σε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός που είχε εκτοξευθεί για να αναχαιτίσει ρωσικό.

 

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα υπογράμμισε χθες, Τρίτη, ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» για την προέλευση του πυραύλου, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι «πολύ πιθανόν ρωσικής κατασκευής». «Διεξάγεται έρευνα», πρόσθεσε ο Ντούντα εξηγώντας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Στο χωριό Σεβόντοφ οι δυνάμεις της τάξης έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο σημείο που έπεσε ο πύραυλος.

Οι Δυτικοί προσέφεραν συνετή στήριξη στην Πολωνία, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να χαρακτηρίζει «απίθανο (…) (ο πύραυλος) να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία».

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα μπορέσουμε να καθορίσουμε τι συνέβη ακριβώς», προτού αντιδράσουμε, τόνισε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) στην Ινδονησία, στο περιθώριο της συνόδου της G20.

 

Τζο Μπάιντεν: Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ευθύνεται για την έκρηξη στην Πολωνία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ ότι η πυραυλική έκρηξη χθες Τρίτη στην Πολωνία προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, δήλωσε στο Reuters πηγή από τη Συμμαχία σήμερα.

Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Ινδονησία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20, ότι είναι “απίθανο” η Ρωσία να εξαπέλυσε τον πύραυλο αυτό.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως μια έκρηξη σε πολωνικό έδαφος που σημειώθηκε χθες Τρίτη προκλήθηκε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο και πως τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία δεν έφθασαν πιο κοντά από 35 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία.

“Οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου στην Πολωνία από τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο χωριό Σεβόντοφ ταυτοποιήθηκαν αδιαμφισβήτητα από ειδικούς της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας ως στοιχεία ενός κατευθυνόμενου αντιαεροπορικού πυραύλου του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Δεν είναι δυνατό να επαληθευθούν οι εικόνες ή η ταυτοποίηση από ανεξάρτητη πηγή.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, δήλωσε νωρίτερα πως η Βαρσοβία δεν έχει απτές αποδείξεις για το ποιος πυροδότησε τον πύραυλο που έπληξε ένα πολωνικό εργοστάσιο σιτηρών περίπου 6 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

Πηγή του ΝΑΤΟ δήλωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους εταίρους στην Ομάδα των Επτά (G7) και στο ΝΑΤΟ ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε επίσης ότι δεν στοχοποίησε το Κίεβο στη διάρκεια των χθεσινών εκτεταμένων πληγμάτων. Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς στην πόλη ανέφεραν πυραυλικά πλήγματα, μεταξύ άλλων και σε κτίρια κατοικιών, και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη χθες σε μερικές από τις πιο σφοδρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από εννέα μήνες.

 

Μακρόν: Να είμαστε προσεκτικοί με την απόδοση ευθυνών για το πλήγμα στην Πολωνία

 

Και η Γαλλία ζήτησε να επιδειχθεί «η μέγιστη σύνεση», καθώς «πολλές χώρες» στην περιοχή διαθέτουν αυτού του είδους τους πυραύλους, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, προειδοποιώντας για «τον σημαντικό κίνδυνο κλιμάκωσης».

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι ήρθε σε επαφή με τις πολωνικές αρχές για να πληροφορηθεί για τις συνθήκες της πυραυλικής έκρηξης στην Πολωνία και εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την χώρα σύμμαχο της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ.

 

«Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα», είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο Μπαλί. Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι επικοινώνησε με τον Ουκρανό πρόεδρο για να του εκφράσει την αλληλεγγύη του μετά τα ρωσικά πλήγματα που δέχτηκε η χώρα του.

Όπως είπε ο ίδιος, οι ΗΠΑ έχουν μοιραστεί τις προκαταρκτικές πληροφορίες για την πυραυλική έκρηξη στην Πολωνία, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς τι συνέβη.

«Υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που μοιράστηκαν οι ΗΠΑ αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να αποδώσουμε κάπου τις εκρήξεις στην Πολωνία. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την ειρήνη, για να επιτύχουμε μια λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης και έτσι να συνομιλήσουμε με τη Ρωσία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στο Μπαλί μετά τη διάσκεψη της G20.

Επιπλέον, πρόσθεσε, οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν να ωθήσουν τη Ρωσία σε μια αποκλιμάκωση ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία και εξέφρασε την ελπίδα η Κίνα να παίξει έναν μεγαλύτερο διαμεσολαβητικό ρόλο μέσα στους επόμενους μήνες προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Πολωνία: Προσοχή στα στοιχεία, λέει η Γερμανία – Ψυχραιμία συνιστά το Πεκίνο

 

«Προσεκτική διευκρίνιση» των συνθηκών υπό τις οποίες έγινε το πυραυλικό πλήγμα χθες στην ανατολική Πολωνία ζήτησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το Μπαλί.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Σολτς δήλωσε ότι το πυραυλικό πλήγμα με δύο νεκρούς ήταν ένα «τρομερό περιστατικό».

«Τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, δηλαδή να διευκρινίσουμε» πρόσθεσε χωρίς να κάνει καμία αναφορά για την προέλευση του πυραύλου.

Από το Μπαλί, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), ο κ. Σολτς έλαβε μέρος στην έκτακτη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7), της οποίας η Γερμανία προεδρεύει, και του ΝΑΤΟ -εκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν-, ενώ είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, προκειμένου να του εκφράσει την συμπαράστασή του.

Στη δήλωσή του ο κ. Σολτς, ο οποίος, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 3πμ (τοπική ώρα), καταδίκασε εκ νέου τους πρόσφατους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ουκρανίας.

«Βρίσκουμε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κατεστραμμένους, πλήττονται υποσταθμοί, καταστρέφονται αποθέματα νερού. Αυτή δεν είναι αποδεκτή μορφή πολέμου σε αυτόν τον ήδη αδικαιολόγητο πόλεμο. Και μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρισκόμαστε όλοι εδώ, στη Σύνοδο Κορυφής της G20, και δηλώνουμε ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να σταματήσει αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Η ουκρανική κυβέρνηση επανέφερε το αίτημά της για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, το οποίο μέχρι τώρα απορρίπτει το ΝΑΤΟ.

Ο Όλαφ Σολτς έχει δηλώσει σχετικά ότι «αποκλείεται μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία».

Πεκίνο: Ψυχραιμία συνιστά και η Κίνα

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας (BBN) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεδριάσει εκ νέου στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να εξαπλωθεί και στις γειτονικές χώρες μετά και την πτώση πυραύλου χθες στο πολωνικό έδαφος.

«Το BBN εξετάζει τις διευθετήσεις που έχουν γίνει ως αυτή την ώρα με τους διοικητές, τους επικεφαλής υπηρεσιών και τους συμμάχους», επεσήμανε ο επικεφαλής του Γιάτσεκ Σιβίρα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε ήδη χθες Τρίτη το βράδυ, αφού έγινε γνωστό ότι πύραυλος έπεσε σε πολωνικό χωριό κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα είναι ασφαλής επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά προειδοποίησε ότι ενδέχεται να σημειωθούν και άλλα αντίστοιχα περιστατικά.

«Η αντίδραση των συμμάχων μας, η απερίφραστη στήριξή τους και η προθυμία τους να σταθούν στο πλάι μας δείχνουν ότι είμαστε πολύ πιο ασφαλείς απ’ όσο αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο Γιαμπλόνσκι μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM σήμερα το πρωί.

«Ως χώρα γειτονική της Ουκρανίας ενδέχεται να είμαστε εκτεθειμένοι σε διάφορα περιστατικά, περιλαμβανομένων κάποιων που λαμβάνουν χώρα από λάθος», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του δεν έχει «αδιάσειστα στοιχεία» που να δείχνουν ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο, ο οποίος έπληξε αγροτική εγκατάσταση στο χωριό Σεβόντοφ, σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις με στόχο να αναχαιτίσουν έναν ρωσικό εισερχόμενο πύραυλο, μετέδωσε το Associated Press.

 

 

«Σκόπιμη πρόκληση», σύμφωνα με τη Μόσχα

 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Πολωνό ομόλογό του και τον Στόλτενμπεργκ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλία με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίνιου Ράου και τον Ουκρανό Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεσμευθήκαμε να παραμείνουμε σε στενή συνεργασία τις επόμενες ημέρες καθώς προχωρά η έρευνα και καθορίζουμε τα επόμενα κατάλληλα στάδια», έγραψε στο Twitter ο Μπλίνκεν από το Μπαλί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε «τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των Πολωνών πολιτών, θυμάτων του τρόμου των ρωσικών πυραύλων».

«Η Ουκρανία, η Πολωνία, όλη η Ευρώπη και ο κόσμος πρέπει να προστατευθούν πλήρως από την τρομοκρατική Ρωσία», υπογράμμισε.

Ο Κουλέμπα από την πλευρά του χαρακτήρισε «θεωρίες συνωμοσίας» τους ισχυρισμούς, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τους οποίους ο πύραυλος που έπεσε στο πολωνικό έδαφος ενδέχεται να είναι ουκρανικός.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τις κατηγορίες για ρωσικά πλήγματα στο έδαφος της Πολωνίας «προκλήσεις».

«Οι ισχυρισμοί των πολωνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχων για τη φερόμενη πτώση ρωσικών πυραύλων κοντά στο χωριό Σεβόντοφ αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο να κλιμακωθεί η κατάσταση», αντέδρασε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram.

«Κανένα πλήγμα δεν εξαπολύθηκε σε στόχους κοντά στα ουκρανοπολωνικά σύνορα» από τον ρωσικό στρατό, τόνισε το υπουργείο.