Ένας –άγνωστος προς το παρόν- αριθμός αξιωματούχων στο λιμάνι της Βηρυτού τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό ενώ εκκρεμεί το πόρισμα της έρευνας για τα αίτια που προκάλεσαν τη φονική έκρηξη το απόγευμα της Τρίτης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.
Σύμφωνα με την λιβανική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε την απόφαση, πρόκειται για πρόσωπα που εμπλέκονται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη.
Η κυβέρνηση ωστόσο δεν κατονόμασε τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.Από τον μέχρι στιγμής απολογισμό, τουλάχιστον 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 5.000 ακόμη τραυματίστηκαν, εξαιτίας της έκρηξης.
Η κυβέρνηση κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού για δύο εβδομάδες», ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ.
Ο επικεφαλής του τελωνείου Μπαντρί Νταχέρ είπε ότι η υπηρεσία του είχε επανειλημμένα ζητήσει να απομακρυνθεί το εξαιρετικά εκρηκτικό χημικό, αλλά «αυτό δεν συνέβη».«Το αφήνουμε στους ειδικούς να καθορίσουν τους λόγους», πρόσθεσε.
Ανοίγοντας χθες την επείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος Αούν δήλωσε: «Καμία λέξη δεν μπορεί να περιγράψει τον τρόμο που χτύπησε τη Βηρυτό χθες βράδυ, μετατρέποντάς της σε πόλη χτυπημένη από την καταστροφή».
Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Σέφιλντ εκτιμούν ότι η ισχύς της έκρηξης είχε περίπου το 1/10 της εκρηκτικής ισχύος της ατομικής βόμβας που έπεσε στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν «χωρίς αμφιβολία μια από τις μεγαλύτερες μη-πυρηνικές εκρήξεις στην ιστορία».
H αιτία της καταστροφής
Σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή του CNNi, αποκαλύπτουν ότι μια αποστολή 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου έφτασε στη Βηρυτό με ένα ρωσικό πλοίο το 2013. Το πλοίο, με το όνομα MV Rhosus, προοριζόταν για τη Μοζαμβίκη – αλλά σταμάτησε στη Βηρυτό λόγω οικονομικών δυσκολιών που δημιούργησε επίσης ταραχές ανάμεσα στο ρωσικό και ουκρανικό πλήρωμα του πλοίου.
Από τη στιγμή που έφτασε, το πλοίο δεν έφυγε ποτέ από το λιμάνι της Βηρυτού, σύμφωνα με τον διευθυντή του τελωνείου Μπαντρί Νταχέρ, παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις τόσο του ίδιου όσο και άλλων ότι το φορτίο είναι ισοδύναμο μιας «επιπλέουσας βόμβας».«Λόγω του ακραίου κινδύνου που δημιουργεί αυτό το αποθηκευμένο υλικό σε ακατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας προς τις λιμενικές αρχές να επανεξαγάγουν τα αγαθά αμέσως για να διατηρηθεί η ασφάλεια του λιμανιού και εκείνων που εργάζονται σε αυτό», έγραψε ο προκάτοχός του Νταχέρ, Σαφίκ Μεχρί, σε επιστολή του 2016 απευθυνόμενος σε δικαστή που εμπλέκεται στην υπόθεση.
Οι αρχές του Λιβάνου δεν έχουν κατονομάσει το MV Rhosus ως την πηγή της ουσίας που τελικά εξερράγη στη Βηρυτό την Τρίτη, αλλά ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ δήλωσε ότι η καταστροφική έκρηξη προκλήθηκε από 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.
Πρόσθεσε ότι η ουσία είχε αποθηκευτεί για έξι χρόνια στην αποθήκη του λιμένα χωρίς μέτρα ασφαλείας, «θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών».
Ο επικεφαλής γενικής ασφάλειας του Λιβάνου είπε επίσης ότι ένα «εξαιρετικά εκρηκτικό υλικό» είχε κατασχεθεί χρόνια νωρίτερα και αποθηκεύτηκε στην αποθήκη, η οποία απέχει λίγα μόλις λεπτά με τα πόδια από τις περιοχές της Βηρυτού με εμπορικά καταστήματα και νυχτερινή ζωή.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Manal Abdel Samad Najd δήλωσε ότι υπάρχουν έγγραφα που χρονολογούνται από το 2014 που αποδεικνύουν την ύπαρξη ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με το «υλικό» που κατασχέθηκε από τις λιβανικές αρχές.
Είπε στο κρατικό κανάλι Al Mamlaka της Ιορδανίας ότι η ανταλλαγή εξετάζεται σε σχέση με την πιθανή αιτία της θανατηφόρας έκρηξης της Βηρυτού.
Ερωτηθείς σε τηλεφωνική συνέντευξη εάν υπάρχουν πρώιμα ευρήματα στις έρευνες που σχετίζονται με την αιτία της έκρηξης, απάντησε αρνητικά.