Σε επιφυλακή η Ευρώπη για τρομοκρατικά χτυπήματα – Και το Βέλγιο ταυτοποίησε ύποπτους

Θα παρουσιαστούν στις 3 Απριλίου ενώπιον του πρωτοδικείου των Βρυξελλών

βελγικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος επτά ατόμων που είχαν προσαχθεί μετά από επιχειρήσεις της αστυνομίας σε Βρυξέλλες και Αμβέρσα σχετικά με προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι συλληφθέντες είναι τρεις Βέλγοι, ένας Τούρκος και ένας Βούλγαρος.

Ο ανακριτής της Αμβέρσας αποφάσισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τους : Elias E.A. (2003, βελγικής υπηκοότητας), Sebastian B. (2003, βελγικής υπηκοότητας) Harun C. (1987 τουρκικής υπηκοότητας) και Vanessa B. (1999, βελγικής υπηκοότητας). Κατηγορούνται για συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας, διάδοση μηνύματος με σκοπό την υποκίνηση σε διάπραξη τρομοκρατικού αδικήματος και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε τρομοκρατικό πλαίσιο. Όλοι οι κατηγορούμενοι θα παρουσιαστούν στις 3 Απριλίου 2023 ενώπιον του πρωτοδικείου της Αμβέρσας.

Στις Βρυξέλλες, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για τους: Adam D (2004), ο Karim H. (2000), και οι δύο βελγικής υπηκοότητας και ο Sergey R. (2003, βουλγαρικής υπηκοότητας).

Ο Sergey R. και ο Karim H. κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας.

Ο Adam D. κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης και διάδοση μηνύματος με σκοπό την υποκίνηση σε διάπραξη τρομοκρατικού αδικήματος.

Όλοι οι κατηγορούμενοι θα παρουσιαστούν στις 3 Απριλίου ενώπιον του πρωτοδικείου των Βρυξελλών.

Figaro: Άσκηση με 9 ευρωπαϊκές χώρες συντόνισε η Europol

Στην εκπαιδευτική άσκηση υπό την ονομασία Firestorm, που συντόνισε η Europol με εννέα ευρωπαϊκά κράτη, αναφέρεται δημοσίευμα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro σημειώνοντας ότι η εν λόγω άσκηση υπενθυμίζει μια μεγάλη απειλή που, μετά το κύμα των ισλαμιστικών επιθέσεων τη δεκαετία του 2010, συνεχίζει να απασχολεί την Ευρώπη.

«Αυτές οι κοινές ασκήσεις είναι απαραίτητες για την αύξηση της προετοιμασίας των ειδικών μονάδων επέμβασης σε διασυνοριακές επιχειρήσεις. Η προετοιμασία τους μεταφράζεται άμεσα σε μια ασφαλέστερη Ευρώπη» δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της Europol, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις Γάλλος στρατηγός Ζαν Φιλίπ Λεκούφ.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται η πραγματοποίηση της άσκησης σε πραγματικές συνθήκες, καθώς, όπως αναφέρεται, οι μονάδες επέμβασης και επιτήρησης δεν γνώριζαν εκ των προτέρων το σενάριο της άσκησης και έπρεπε να αντιδράσουν στην απειλή σε πραγματικό χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η Europol είχε συντονίσει μια άλλη ευρωπαϊκή άσκηση, επικεντρωμένη σε σενάρια όπως η αεροπορική αντιτρομοκρατία στην Ισπανία, η θαλάσσια αντιτρομοκρατία στη Βαλτική, η αντιμετώπιση πειρατείας λεωφορείου στην Ελλάδα, η επέμβαση σε μετρό στην Πολωνία, σε κτίριο στη Σλοβακία κλπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ