Σε εγρήγορση οι υγειονομικές αρχές της Κύπρου: Έξαρση κρουσμάτων σαλμονέλας

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας

Αύξηση στα κρούσματα σαλμονέλας παρατηρείται την τελευταία περίοδο στην Κύπρο, γεγονός που προκάλεσε την κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών.

 

 

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες η παρέμβαση του υπουργείου Υγείας της χώρας είναι άμεση, καθώς έσπευσε να ανακαλέσει προϊόντα.

Για τα περιστατικά αυτά μίλησε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η Μικροβιολόγος και διδακτορική ερευνήτρια Κωνσταντίνα Νεοφύτου.

Πώς μεταδίδεται και τα κύρια συμπτώματα

Η σαλμονέλα μεταφέρεται στον άνθρωπο μέσω ωμών ή ατελώς ψημένων κρεατοπαρασκευασμάτων, ιδιαίτερα πουλερικών και αυγών, κόκκινου κρέατος και νωπού απαστερίωτου γάλακτος και σε λιπαρά προϊόντα. Συναντάται επίσης σε σκόνες και σε φρούτα και λαχανικά.

Αναπτύσσεται ιδανικά στους 35-37 βαθμούς Κελσίου, επομένως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουμε έξαρση. Η επιμόλυνση μπορεί να γίνει σε διάφορα στάδια, από το να προϋπάρχει από το ζώο λόγω παρασίτων, μέχρι και από μόλυνση μετέπειτα.

Καθοριστικός παράγοντας για να αποφύγουμε την επιμόλυνση είναι η σωστή διαδικασία φύλαξης τροφίμων και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα μέτρα υγιεινής. Να πλένουμε τα χέρια και τους πάγκους, να χρησιμοποιούμε διαφορετικά σανιδάκια, να μην φυλάσσουμε μαζί ωμά και μαγειρεμένα φαγητά. Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πρέπει να ρυθμιστεί ανάλογα το ψυγείο.

Σε ποια τρόφιμα είναι ευκολότερο να εντοπιστεί σαλμονέλα και γιατί καταγράφεται αύξηση
Όπως εξήγησε η κ. Νεοφύτου, τα προϊόντα που είναι μολυσμένα με σαλμονέλα δεν μπορούν να εντοπιστούν με το μάτι. Ο χρόνος επώασης της σαλμονέας είναι μισή μέρα μέχρι 72 ώρες, επομένως είναι δύσκολο να εντοπιστεί από ποια τροφή προκλήθηκε.

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας εμφανίζονται ως μια μορφή οξείας γαστρεντερίτιδας, με μυαλγία, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό και κοιλιακό άλγος.