Σχέδιο ανατροπής του Μπόρις Τζόνσον – Ποια γυναίκα βουλευτής τον έχει βάλει «στόχο»

Ποιοι βουλευτές δείχνουν να τον «ροκανίζουν» - Τι είναι το pork pie plot

Στόχος έχει γίνει ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά την αποκάλυψη πως στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ διοργανώθηκαν πάρτι με ποτά εν μέσω πανδημίας και μάλιστα τη στιγμή που οι πολίτες βρίσκονταν υπό καθεστώς lockdown.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο ομάδα βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος «βλέπει» σχέδιο ανατροπής του Τζόνσον.

Αν και ο Μπότζο σχεδόν με δάκρυα στα μάτια ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως δεν γνώριζε για την απαγόρευση αυτών των «συγκεντρώσεων εργασίας» φαίνεται ότι δεν έχει πείσει αρκετούς από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ζητούν την παραίτησή του.

H 34χρονη Αλίσια Κερνς οργάνωσε μυστική σύσκεψη με, τουλάχιστον, άλλους 12 νεοεκλεγέντες βουλευτές δυσαρεστημένους από το partygate του Τζόνσον, με στόχο την αποπομπή του Βρετανού πρωθυπουργού, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο.

 

Εξαγριωμένοι οι βουλευτές των Τόρις με το Partygate

Ανάμεσα στους βουλευτές των Τόρις που έχουν ταχθεί κατά του Μπόρις Τζόνσον είναι και ο Κρίστιαν Γουέικφορντ, που, ήδη, προσχώρησε στο Εργατικό Κόμμα την Τετάρτη. Ο Γουέικφορντ εξελέγη για πρώτη φορά το 2019 στο Μπέρι Σάουθ, εκλογική περιφέρεια στη βορειοδυτική Αγγλία. Ο τέως Συντηρητικός βουλευτής εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Βρετανό πρωθυπουργό λίγα λεπτά από την παρέμβαση του Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων. Την Τρίτη ο Γουέικφορντ είχε στείλει επιστολή στην αρμόδια επιτροπή των Τόρις (Επιτροπή 1922) ασκώντας μομφή στον Τζόνσον και ζητώντας να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών.

Ο Γκάρι Σάμπρουκ, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στο Μπέρμιγχαμ Νόρθφιλντ το 2019 και πρόκειται για τον πρώτο βουλευτή των Τόρις στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια από το 1992. Μετά την αποκάλυψη του partygate με ανακοίνωσή του ανέφερε στους ψηφοφόρους του: «Θα περίμενα όποιος αποκαλυφθεί πως έχει παραβεί τον νόμο να αναλογιστεί σοβαρά την θέση του στην κυβέρνηση και αυτό περιλαμβάνει και τον πρωθυπουργό».
Η προσπάθεια για την απομάκρυνση του Τζόνσον ονομάστηκε «pork pie plot» από την διάσημη πίτα με χοιρινό που παρασκευάζουν στην εκλογική περιφέρεια της Αλίσια Κερν.

Ο Κρις Λόντερ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2019 με το Συντηρητικό Κόμμα για το Δυτικό Ντόρσετ. Χαρακτήρισε «ντροπή» τα πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω πανδημίας και είπε πως η «απόλυτη ντροπή» ήταν όταν η Ντάουνινγκ Στριτ απολογήθηκε στην βασίλισσα για το πάρτι που διοργάνωσε την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου.

Ο Λι Άντερσον, βουλευτής με τους Τόρις στο ‘Ασφιλντ, στο δυτικό Νοτιγχαμσάιρ, πρώην εργαζόμενος στον τοπικό Εργατικό βουλευτή, εξελέγη το 2019 και είναι ο πρώτος Συντηρητικός βουλευτής εδώ και τέσσερις δεκαετίες στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Αν και μπήκε στις τάξεις των Τόρις επειδή θεωρούσε πως πρόκειται για ένα κόμμα έμπνευσης, μετά την αποκάλυψη του partygate δήλωσε «πως απαιτούνται σοβαρές ενέργειες για το partygate».