Σαρλ Μισέλ: Δεν συναντιέται με τον Λαβρόφ στο πλαίσιο της G20 – Τι ανέφερε ο ίδιος

Καταδίκη της Ρωσίας στη G20

Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -του οργάνου το οποίο εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ-, έκανε σαφές σήμερα πως δεν σχεδιάζει να έχει διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.

 

 

 

Η σύνοδος διεξάγεται σήμερα και αύριο στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο της G20 για να πείσουμε τους εταίρους μας να ασκήσουν περισσότερη πίεση στη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μισέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα.

Συμφώνησαν στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής οι χώρες – Καταδίκασαν την εισβολή στην Ουκρανία

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές των κρατών-μελών της G20, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Ρωσίας, συμφώνησαν στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής στην Ινδονησία, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, παρά την αντίσταση που πρόβαλε αρχικά η Μόσχα, οι δυτικές χώρες κατάφεραν να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο απόσπασμα που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μερικές ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου του κ. Μισέλ, διπλωμάτες έλεγαν πως η Ρωσία ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί το να συμπεριληφθεί το επίμαχο απόσπασμα στο κείμενο. Η ανακοίνωση αναμένεται πως θα κάνει λόγο για πόλεμο — όχι για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τι φανερώνει η έγκριση από τη Ρωσία

Η έγκριση της Ρωσίας πιθανόν αποτελεί ένδειξη πως η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να λογαριάζει στην υποστήριξη της Κίνας στους κόλπους της G20 όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε αναγγείλει νωρίτερα πως θα γινόταν αυτή η παραχώρηση. Ο κ. Λαβρόφ, που εκπροσωπεί τον κ. Πούτιν στη σύνοδο κορυφής, διαβεβαίωσε πως η τελική ανακοίνωση θα γινόταν αποδεκτή.

Η διήμερη σύνοδος της G20 ξεκίνησε χθες. Πέραν της ΕΕ, αντιπροσωπεύονται 19 χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η οικοδέσποινα Ινδονησία.

Το διεθνές πολιτικό και οικονομικό φόρουμ αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του διεθνούς εμπορίου και το 60% του πληθυσμού της υφηλίου.

Κηρύσσεται η έναρξη της συνόδου κορυφής της G20

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο κήρυξε επίσημα την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, της G20, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο νησί Μπαλί, υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μεγάλων απών της σημαντικότερης συνάντησης ηγετών των χωρών του κόσμου διά ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που διεξάγεται σε πολυτελές ξενοδοχείο στο τροπικό νησί.