Quantcast

Σαουδική Αραβία: Ρωσικά και ουκρανικά όπλα «ανταγωνιζόνται» σε εκθεσιακούς χώρους στο Ριάντ

«Ήρθα για αυτό το σόου γιατί πρέπει να υπάρχει κάποιος εδώ και έχουμε τόσο πολύ εξοπλισμό εδώ»

Καθώς η τραγική πραγματικότητα του πολέμου εκτυλίσσεται στην ανατολική Ευρώπη, επισκέπτες μιας έκθεσης όπλων άμυνας στη Σαουδική Αραβία αντιμετώπισαν το σουρεαλιστικό θέαμα να βλέπουν το πιο πρόσφατο ουκρανικό και ρωσικό στρατιωτικό υλικό να ανταγωνίζεται για να λάβει προσοχή σε αψεγάδιαστους εκθεσιακούς χώρους.

Εξοπλιστικά σόου
Για τον Μαξίμ Ποτίμκοφ του κρατικού εξαγωγέα και εισαγωγέα όπλων της Ουκρανίας, που στέκεται μόνος ανάμεσα σε άρματα μάχης της χώρας του, οι πωλήσεις ήταν το τελευταίο πράγμα στο μυαλό του.

«Ήρθα για αυτό το σόου γιατί πρέπει να υπάρχει κάποιος εδώ και έχουμε τόσο πολύ εξοπλισμό εδώ», είπε στο Reuters. «Αναμενόταν να υπάρχουν πάνω από 50 άτομα από την Ουκρανία».

Ο Ποτίμκοφ, από το Κίεβο, ταξίδευε στην Ουκρανία από μια εμπορική έκθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της την περασμένη εβδομάδα και έπρεπε να ακυρώσει τα σχέδιά του. Τώρα πίσω στη Μέση Ανατολή, στελεχώνει ένα περίπτερο για την προώθηση των τακτικών αρμάτων μάχης Kozark 7 και Kozark 2M της Ουκρανίας και συστημάτων άμυνας κατά droneς.

Εν τω μεταξύ, σε μια παρακείμενη αίθουσα, Ρώσοι κατασκευαστές όπλων παρουσίαζαν το υλικό της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών όπλων και συστημάτων αεράμυνας. Εκπρόσωποι της ρωσικής βιομηχανίας, όταν προσεγγίστηκαν από το Reuters, αρνήθηκαν να συζητήσουν τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση ως απάντηση στον πόλεμο.

Ανταγωνίζονται για συμβόλαια με τις πλούσες αραβικές χώρες του Κόλπου
Εκατοντάδες επισκέπτες στην έκθεση εξοπλισμού άμυνας στο Ριάντ, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών κυβερνητών, στρατιωτικών και εταιρικών αξιωματούχων, είδαν αυτήν την έκθεση ισχύος από έθνη σε όλο τον κόσμο, ακόμη και όταν οι κάτοικοι της ουκρανικής παράκτιας πόλης Μαριούπολης βιώνουν από πρώτο χέρι τη φοβερή ισχύ αυτών των στρατιωτικών οπλικών συστημάτων.

Πολλά κράτη που παράγουν όπλα ανταγωνίζονται για επιρροή και συμβόλαια από πλούσιες αραβικές χώρες του Κόλπου, ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν κινηθεί για να διαφοροποιήσουν τους αμυντικούς εταίρους τους και θέλουν να αναπτύξουν τις δικές τους βιομηχανίες.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού, που περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και έχει εμπλακεί στρατιωτικά στην Υεμένη εδώ και επτά χρόνια πολεμώντας το σιιτικό κίνημα των Χούθι στην Υεμένη που στηρίζεται από το Ιράν.