Quantcast

Sanofi: Εγκαταλείπει την παραγωγή εμβολίου με τεχνολογία mRNA για τον κορωνοϊό

Η γαλλική φαρμακευτική συνεχίζει την ανάπτυξη του άλλου εμβολίου της για την Covid, σε συνεργασία με την βρετανική GlaxoSmithKline, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία της ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης

Η εταιρεία Sanofi δεν θα προχωρήσει στην Φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της κατά της Covid-19 βασισμένου στην τεχνολογία mRNA, κρίνοντας ότι η αγορά των εμβολίων αυτής της τεχνολογίας είναι υπερκορεσμένη και ότι ένα δικό της εμβόλιο θα έφθανε πολύ καθυστερημένα, την ώρα που 12 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα παραχθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει ωστόσο την ανάπτυξη του άλλου εμβολίου της για την Covid, σε συνεργασία με την βρετανική GlaxoSmithKline, το οποίο βασίζεται στην πιο συμβατική τεχνολογία της ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης. Τα αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών αυτού του εμβολίου αναμένονται πριν από το τέλος του 2021.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των δοκιμών των δύο πρώτων φάσεων του εμβολίου mRNA έδειξαν παραγωγή αντισωμάτων στο 91% έως 100% των συμμετεχόντων δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης, διευκρινίζει η Sanofi. Παράλληλα, δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες και ήταν καλά ανεκτό σε επίπεδο αντίστοιχο με εκείνο των δύο άλλων εμβολίων mRNA των εταιρειών Pfizer-BioNTech και Moderna.

Η εταιρεία έκρινε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη νέων εμβολίων mRNA, αλλά υπάρχει ανάγκη για τον εξοπλισμό της Γαλλίας και της Ευρώπης με εμβόλια mRNA που θα προορίζονται για μια νέα πανδημία», εξηγεί ο Τομά Τριόμφ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Sanofi.

Κατά συνέπεια, η Sanofi θα αναπτύξει εμβόλια mRNA κατά άλλων ιών, άλλων ασθενειών, χωρίς παρενέργειες και με λιγότερους περιορισμούς ως προς την θερμοκρασία συντήρησης.

Η Sanofi συνεργαζόταν από τον Μάρτιο 2020 με την Translate Bio για την ανάπτυξη του εμβολίου αυτού και στις αρχές του Αυγούστου αγόρασε την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.