«Πρέπει να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, η Ευρώπη δεν είναι αρκετά δυνατή αυτή τη στιγμή, θα είχαμε μπελάδες χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες» ανέφερε η Φιλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν παραδεχόμενη ουσιαστικά τις αδυναμίες της Ευρώπης.
Όπως είπε η Ευρώπη δεν μπορεί από μόνη της να αντιταχθεί στη Μόσχα στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει πολλά σε όπλα, σε οικονομική βοήθεια, σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία αλλά η Ευρώπη δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή. Χτίζει αυτές τις ικανότητες όσον αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και διασφαλίζει ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε διαφορετικά είδη καταστάσεων». Όπως είπε η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι «θα ενισχύσουμε επίσης τις ικανότητές της ευρωπαϊκής άμυνας, της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και ότι θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε διάφορων ειδών καταστάσεις», τόνισε μιλώντας στο think tank Lowy Institute στο Σίδνεϊ σήμερα.
Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει διαθέσει 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακολουθεί η ΕΕ και στη συνέχεια το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά οι συνεισφορές τους είναι πολύ μικρότερες από αυτές των ΗΠΑ.
Με τα στρατιωτικά αποθέματα των ευρωπαϊκών χωρών να εξαντλούνται καθώς προμηθεύουν την Ουκρανία, η Φιλανδή πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα.
Υπολογίζεται ότι το 2020, οι ΗΠΑ δαπάνησαν πάνω από το 3,7% του ΑΕΠ τους για την άμυνα – ενώ ο μέσος όρος για τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ (και τον Καναδά) ήταν 1,77%.