Σαμπάχ: Η αγνόηση των αιτημάτων της Τουρκίας ρίχνει σκιά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο διευθυντής του think tank, SETA, Μπουρχανετίν Ντουράν αναφέρεται ελληνικά ΜΜΕ τα οποία «υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα συνεχίσει στη Μαδρίτη την αντιτουρκική εκστρατεία που ξεκίνησε στην Ουάσιγκτον»

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος Ιουνίου αναφέρεται άρθρο του διευθυντή του τουρκικού think tank, SETA, Μπουρχανετίν Ντουράν, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Σαμπάχ με τίτλο «ποιοι θα ρίξουν σκιά στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης».

«Θεωρείται ως η πιο σημαντική Σύνοδος Κορυφής των τελευταίων 21 ετών», τονίζει ο αρθρογράφος.

Όπως επισημαίνει ο Ντουράν «η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης προσελκύει την προσοχή όλων των πρωτευουσών όσον αφορά τις νέες αιτήσεις προσχώρησης (Σουηδία και Φινλανδία) και τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων».

Σημειώνει δε ότι αφότου ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε τους όρους του για την ένταξη αυτών των δύο χωρών, «δυτικοί διπλωμάτες πραγματοποιούν δρομολόγια μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας».

 

Φινλανδία και Σουηδία να αποδείξουν ότι έχουν κόψει τη στήριξη στο ΡΚΚ

Ο Ντουράν αναφέρει ότι η Άγκυρα θέλει αυτές οι δύο χώρες να δείξουν ότι έχουν κόψει με συγκεκριμένο τρόπο την υποστήριξή τους στην τρομοκρατική οργάνωση PKK-YPG και να άρουν τα εμπάργκο στην αμυντική βιομηχανία κατά της Τουρκίας.

Τονίζοντας τις απαιτήσεις της Άγκυρας ο Ντουράν κάνει αναφορά και στα ελληνικά ΜΜΕ τα οποία όπως γράφει και πάλι «υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα συνεχίσει στη Μαδρίτη την αντιτουρκική εκστρατεία που ξεκίνησε στην Ουάσιγκτον».

«Οι αντιπαραθέσεις αυτές θεωρούνται από ορισμένους ειδικούς ως θέματα που θα προσδώσουν κλίμα διχασμού σε μια στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξει αλληλεγγύη», σημειώνει αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για το διχαστικό κλίμα.

 

Ο «διχασμός» της Ευρώπης

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής για τη Δύση και το ΝΑΤΟ. Οι αρχικές αντιδράσεις στην εισβολή (βαριές κυρώσεις, αυξημένοι αμυντικοί προϋπολογισμοί, οπλική βοήθεια στην Ουκρανία και αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας) θεωρήθηκαν ως δυτική αλληλεγγύη» αναφέρει.

«Ωστόσο» σύμφωνα με τον ίδιο «η συνεχιζόμενη κυριαρχία της Ρωσίας στη νότια Ουκρανία μετά από τέσσερις μήνες ανέδειξε την άποψη ότι αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια».

Όπως επισημαίνει ο Ντουράν «ακόμη και η επίσκεψη αλληλεγγύης των τεσσάρων Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο δεν μπόρεσε να καλύψει τον διχασμό στην Ευρώπη σχετικά με το «τι να κάνουμε εναντίον της Ρωσίας»:

Α) Ας συμβιβαστούμε

Β) Ας συνεχίσουμε τον πόλεμο πιο αποτελεσματικά δίνοντας στην Ουκρανία περισσότερα βαριά όπλα».

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι «με την εισβολή αυτή η Ρωσία έπαψε να είναι «εταίρος» και έγινε «κίνδυνος» για την Ευρώπη. Αλλά υπάρχει μια Ευρώπη που πρέπει να ζήσει με τη Ρωσία για τις επόμενες δεκαετίες».

«Έχοντας επίγνωση αυτού, οι δυτικοί ηγέτες άρχισαν να δίνουν διαφορετικά μηνύματα» σημειώνει.

Υπενθυμίζει την τοποθέτηση του Πάπα Φραγκίσκου αναφορικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τη δήλωση του ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «ίσως προκλήθηκε με κάποιο τρόπο».

Ενώ κάνει αναφορά και στις δηλώσεις Εμανουέλ Μακρόν, πριν το Κίεβο, που είχε σημειώσει ότι «δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματικής οδού την ημέρα που θα τελειώσει ο πόλεμος».

Σύμφωνα με τον Ντουράν αυτά «δείχνουν ότι καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, η κοινή αντιρωσική στάση εντός της δυτικής συμμαχίας μπορεί να αποδυναμωθεί. Ο Πούτιν, από την άλλη, συνεχίζει τη ρωσική εθνικιστική ρητορική του».

 

Ανάγκη για «ορθολογικές αποφάσεις» στο ΝΑΤΟ

Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι «στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, που θα πραγματοποιηθεί σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον, τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να λάβουν ορθολογικές αποφάσεις για αλληλεγγύη εντός της συμμαχίας».

Όπως υποστηρίζει δε «το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι η υποστήριξη στον αγώνα της Τουρκίας κατά του PKK και του FETO. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρίσκεται στην ατζέντα του ΝΑΤΟ από το 2001».

Ο Ντουράν υπερασπίζεται τη γραμμή Ερντογάν και ισχυρίζεται ότι «η Τουρκία δεν είναι καταρχήν κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, η οποία έδινε πάντα περισσότερα από όσα χρειάζεται στο ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια, θέλει να αντιμετωπίζεται σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας».

Επιμένει δε ότι η Άγκυρα «αναμένει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της ιδιότητας μέλους».

 

Εύσημα στο Στόλτενμπεργκ και προειδοποιήσεις στην Ελλάδα

Δίνει τα εύσημα στο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος όπως αναφέρει το άρθρο «είναι ένας από αυτούς που βλέπουν καλύτερα τη θέση της Τουρκίας στο μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα».

«Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να θυμούνται «τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας μεταξύ Ευρώπης, Ρωσίας, Ιράκ και Συρίας» και ότι «καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν έχει υποφέρει τόσο πολύ από την τρομοκρατία όσο η Τουρκία». Έτσι επιτυγχάνεται η συμμαχική αλληλεγγύη» αναφέρει ο Ντουράν.

Επαναφέροντας τις απειλές Ερντογάν σημειώνει ότι «αν ο Μητσοτάκης, παρά τις αντίθετες με το διεθνές δίκαιο πρακτικές της Ελλάδας, θέσει ατζέντα κατά της Τουρκίας στη Μαδρίτη, ο τούρκος πρόεδρος έχει ήδη εκφράσει την απάντηση που θα λάβει: «Συνέλθετε»».

Καταλήγοντας ο Ντουράν υποστηρίζει ότι «η αγνόηση των δίκαιων αιτημάτων της Τουρκίας ρίχνει σκιά στην κρίσιμης σημασίας Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης».