Η επιτροπή και το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει να εξετάσουν μια έκθεση που ισχυρίζεται ότι η επικεφαλής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, άσκησε πίεση στο προσωπικό του ΔΝΤ υπέρ της Κίνας ενώ ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε την Παρασκευή πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.
“Είναι ένα σοβαρό θέμα. Η ανεξάρτητη έκθεση δεν είναι κρίση και η επιτροπή δεοντολογίας του ΔΝΤ και το συμβούλιο πρέπει να μελετήσουν την έκθεση, να ακούσουν τον διευθύνοντα σύμβουλο και να παρουσιάσουν τα συμπεράσματά της”, είπε η πηγή, όπως αναφέρει το Reuters.
“Πάνω αυτή τη βάση, η Γαλλία θα είναι σε θέση να αξιολογήσει πλήρως την κατάσταση”, δήλωσε η πηγή, αντιδρώντας στην Έκθεση.
Από την πλευρά της η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι διαφωνεί “θεμελιωδώς με τα ευρήματα και τις ερμηνείες” της έκθεσης και ενημέρωσε το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Τι αναφέρει η ανεξάρτηση έρευνα
Όπως αναφέρει το Capital.gr, oι ηγέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της τότε επικεφαλής Γκεοργκίεβα, άσκησαν “αδικαιολόγητες πιέσεις” στο προσωπικό για να αυξήσουν την κατάταξη της Κίνας στο “Doing Business 2018” report της τράπεζας, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα που κυκλοφόρησε την Πέμπτη.
Η έρευνα, που προετοίμασε η δικηγορική εταιρεία WilmerHale κατόπιν αιτήματος της επιτροπής δεοντολογίας της Τράπεζας, εγείρει ανησυχίες για την επιρροή της Κίνας στην Παγκόσμια Τράπεζα και στην κρίση της Γκεοργκίεβα -τωρινή επικεφαλής του ΔΝΤ- και στον τότε πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim.
Η Παγκόσμια Τράπεζα την Πέμπτη ακύρωσε ολόκληρο το report Doing Business για το επιχειρηματικό κλίμα, δηλώνοντας ότι οι εσωτερικοί έλεγχοι και η έρευνα της WilmerHale έχει εγείρει “ηθικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς πρώην στελεχών του δ.σ. του δ.σ., καθώς και τωρινών ή πρώην στελεχών της Τράπεζας”.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διαχειρίζεται τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε ότι αναλύει τα “σοβαρά ευρήματα” όπως τα χαρακτήρισε.
Το report της WilmerHale ανέφερε “άμεσες και έμμεσες πιέσεις” από ανώτερα στελέχη στο γραφείο του Kim να αλλάξει η μεθοδολογία της έκθεσης ώστε να ανέβει η βαθμολογία της Κίνας, και είπε ότι πιθανότατα συνέβη μάλιστα.
Αναφέρει ακόμη ότι η Γκεοργκίεβα και ο βασικός της σύμβουλος Simeon Djankov, είχε πιέσει το προσωπικό να κάνει “συγκεκριμένες αλλαγές στα στοιχεία της Κίνας” και να αυξήσει την κατάταξη της σε μια περίοδο που η τράπεζα ζητούσε την υποστήριξη της Κίνας για μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Η κατάταξη της Κίνας στο Doing Business 2018 report, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2017, αυξήθηκε επτά θέσεις στην 78η μετά τις αλλαγές μεθοδολογίας των δεδομένων, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.
Το εν λόγω report, Doing Business, κατατάσσει τις χώρες με βάση το ρυθμιστικό και νομικό τους περιβάλλον, το πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσουν εταιρείες, τη χρηματοδότηση, τις υποδομές και άλλες μετρήσεις επιχειρηματικού κλίματος.
Η έκθεση της WilmerHale επίσης έκανε λόγο για πιέσεις που σχετίζονται με τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστεί η κατάσταση για τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Αζερμπαϊτζάν στο report Doing Business 2020 που δημοσιεύθηκε το 2019, αλλά δεν βρήκε στοιχεία ότι κάποιο μέλος του γραφείου της προέδρου ή του εκτελεστικού συμβουλίου είχε εμπλακεί σε αυτές τις αλλαγές.
Η Σαουδική Αραβία σκαρφάλωσε 30 θέσεις στην 62η, στο report Doing Business 2020.
“Προχωρώντας, θα εργαστούμε για μια νέα προσέγγιση για την αξιολόγηση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος”, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Το report ανέφερε πως η πίεση για ενίσχυση της κατάταξης της Κίνας ήρθε σε μια στιγμή που η διοίκηση της Τράπεζας βρισκόταν σε “ευαίσθητες διαπραγματεύσεις” για μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και είχε να αντιμετωπίσει την απογοήτευση της Κίνας για τη χαμηλότερη από ό,τι ανέμενε κατάταξη.
Η Γκεοργκίεβα δήλωσε στους ερευνητές της WilmerHale ότι “διακυβεύεται η πολυμέρεια” καθώς και ότι η Τράπεζα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με “βαθιά προβλήματα” εάν η εκστρατεία έχανε τους στόχους της, σύμφωνα με το report.
Η Παγκόσμια Τράπεζα το 2018 ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου 13 δισ. Δολαρίων που αύξηση τη συμμετοχή της Κίνας στο 6,01% από το 4,68%.
Η WilmerHale δήλωσε ότι η σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ επισκέφτηκε το σπίτι ενός διευθυντή του “Doing Business” για να αποκτήσει ένα αντίγραφο της τελικής έκθεσης που αντικατόπτριζε τις αλλαγές που ανέβασαν την κατάταξη της Κίνας, και τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια του “στην επίλυση του προβλήματος”.
Το report κάνει λόγο για “τοξική κουλτούρα” και “φόβο για αντίποινα” τα οποία περικλείουν την έκθεση Doing Business, και αναφέρει ότι μέλη αυτής της ομάδας “αισθανόταν πως δεν θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν μια εντολή του προέδρου ή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας χωρίς να κινδυνεύσει η θέση τους”.
Η ΜΚΟ Oxfam χαιρέτισε την απόφαση της Τράπεζας να διακόψει το report Doing Business, δηλώνοντας ότι εδώ και καιρό ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να μειώσουν τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τους εταιρικούς φόρους για να βελτιώσουν τη θέση τους στην κατάταξη.
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Paul Romer, εξέφρασε για πρώτη φορά ανησυχίες για την ακεραιότητα του report Doing Business το 2018, δηλώνοντας ότι η κατάταξη της Χιλής μπορεί να ήταν προκατειλημμένη εναντίον του τότε προέδρου (σοσιαλιστή) Michelle Bachelet.
Ο Romer αποχώρησε από την Τράπεζα αμέσως μετά τις δηλώσεις του.
Με πληροφορίες από Reuters, Capital.gr