Quantcast

Ρούτε: Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας ζήτησε «συγγνώμη» για τον ιστορικό ρόλο της χώρας στην προώθηση της δουλείας

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ζήτησε σήμερα συγγνώμη εξ ονόματος του ολλανδικού κράτους για τον ιστορικό του ρόλο στη δουλεία, και για τις συνέπειες που όπως παραδέχθηκε εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ζήτησε σήμερα συγγνώμη εξ ονόματος του ολλανδικού κράτους για τον ιστορικό του ρόλο στη δουλεία, και για τις συνέπειες που όπως παραδέχθηκε εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα.

«Σήμερα ζητώ συγγνώμη» είπε ο Ρούτε, σε μια ομιλία που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση από τα Εθνικά Αρχεία της Ολλανδίας.

«Επί αιώνες το ολλανδικό κράτος και οι εκπρόσωποί του επέτρεψαν και ώθησαν στη δουλειά και επωφελήθηκαν από αυτήν.

Είναι αλήθεια πως κανείς που να είναι ζωντανός σήμερα δεν φέρει οποιαδήποτε προσωπική ενοχή για τη δουλεία… (ωστόσο) το ολλανδικό κράτος φέρει ευθύνη για την τεράστια οδύνη που προκάλεσε σε εκείνους που υποδουλώθηκαν και τους απογόνους τους».

Η Ολλανδία επανεξετάζει την ιστορική της στάση

Η συγγνώμη έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης επανεξέτασης του αποικιοκρατικού παρελθόντος της χώρας, περιλαμβανομένων των προσπαθειών επιστροφής κλεμμένων έργων τέχνης, και των τωρινών αγώνων της ενάντια στον ρατσισμό.

Η προοπτική μιας συγγνώμης ένα απόγευμα του Δεκεμβρίου στη Χάγη συνάντησε αντίσταση από οργανώσεις που λένε πως θα έπρεπε να ειπωθεί από τον βασιλιά Γουλιέλμο-Αλέξανδρο, στην πρώην αποικία Σουρινάμ, την 1η Ιουλίου 2023 — κατά την 160ή επέτειο της κατάργησης της δουλείας.

«Χρειάζονται δύο για να χορέψουν τάνγκο — οι συγγνώμες πρέπει να παραλαμβάνονται», δήλωσε ο Ρόι Καϊκούσι Γκρένμπεργκ από το Honor and Recovery Foundation, μια ολλανδική αφροσουριναμέζικη οργάνωση.

Είπε πως είναι λάθος που ακτιβιστές που είναι απόγονοι σκλάβων αγωνίζονται για χρόνια για να αλλάξουν την εθνική συζήτηση αλλά δεν ζητήθηκε επαρκώς η γνώμη τους.

Η Ολλανδία εξακολουθεί να έχει υπερπόντιες κτήσεις

«Ο τρόπος που η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα, δίνει την εντύπωση ενός νεοαποικιακού ρεψίματος», είπε.

Ο Ρούτε παραδέχθηκε τον αδέξιο χειρισμό μέχρι την ανακοίνωση και είπε πως η ολλανδική κυβέρνηση στέλνει εκπροσώπους στο Σουρινάμ, καθώς και στα νησιά της Καραϊβικής που παραμένουν μέρος του βασιλείου της Ολλανδίας με διάφρους βαθμούς αυτονομίας — Κουρασάο, Σιντ Μάαρτεν, Αρούμπα, Μπονέρ, Σάμπα και Σιντ Γιουστάτσιους.