Ρώσος που είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία στην Εσθονία επέστρεψε και ζήτησε πολιτικό άσυλο

Ο κατάσκοπος είπε ότι έφυγε από την Ρωσία, επειδή δεν συμφωνεί με την εισβολή της στην Ουκρανία. «Για μένα είναι ένα έγκλημα» δήλωσε στους δημοσιογράφους

Ο πρώην πράκτορας των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών (GRU) Αρτιόμ Ζίντσενκο  ο οποίος είχε καταδικαστεί παλιότερα στην Εσθονία για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας και εν συνεχεία παραδόθηκε στην ρωσική πλευρά στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, ζήτησε πολιτικό άσυλο από τις εσθονικές αρχές. Αυτό γράφουν σήμερα η εσθονική εβδομαδιαία Eesti Päevaleht και η αμερικανική πύλη Yahoo News.

Ο Ζίντσενκο είπε ότι έφυγε από την Ρωσία, επειδή δεν συμφωνεί με την εισβολή της στην Ουκρανία. «Για μένα είναι ένα έγκλημα, στις 24 Φεβρουαρίου καταστράφηκαν τα πάντα, ό,τι υπήρχε ανάμεσα σε μένα και το δικό μου κράτος» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος δήλωσε ότι εδώ και καιρό έβλεπε ότι στην Ρωσία εγκαθιδρύθηκε «ένα καθεστώς ολοκληρωτισμού από όλες τις απόψεις» και αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου αποφάσισε μαζί με την οικογένειά του να εγκαταλείψει την χώρα. Ο πρώην πράκτορας της GRU θεωρεί ότι όλο αυτό το διάστημα οι αστυνομικοί δεν είχαν τον χρόνο να τον παρακολουθούν. Περίμενε, όπως είπε, να φύγει η σύζυγός του μετά τα παιδιά τους, πούλησε το διαμέρισμά τους στην Αγία Πετρούπολη και στην συνέχεια έφυγε για την Εσθονία. Ο ίδιος είπε ότι επέλεξε την Εσθονία, επειδή την περίοδο που βρισκόταν σε αυτή τη χώρα, παρότι είχε κατηγορηθεί για κατασκοπεία, τον είχαν αντιμετωπίσει με ανθρωπισμό.

Ο αρχηγός της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας της Εσθονίας Αλεξάντρ Τοτς είναι πεπεισμένος ότι πολλοί συνεργάτες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Θεωρούν ότι ο πόλεμος είναι ένα έγκλημα κατά της Ρωσίας και του ρωσικού λαού. Θα χαρούμε ιδιαίτερα να επικοινωνήσουμε με όλους όσοι αναζητούν μια νέα θέση στην ζωή τους», δήλωσε ο αρχηγός της εσθονικής αντικατασκοπείας τον οποίο επικαλείται το Yahoo News.

Το 2017 δικαστήριο της Εσθονίας καταδίκασε τον Αρτιόμ Ζίντσενκο σε πενταετή φυλάκιση, καθώς κρίθηκε ένοχος ότι διαβίβαζε στην στρατιωτική κατασκοπεία της Ρωσίας πληροφορίες για τις μετακινήσεις του εσθονικού στρατού και εξοπλισμών, όπως επίσης και για στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις. Ο Ζίντσενκο ζούσε στην Εσθονία από το 2013 όπου πουλούσε παιδικά καρότσια.

Τον Φεβρουάριο του 2018 οι ρωσικές αρχές αντάλλαξαν τον Ζίντσενκο με τον Εσθονό Ράιβο Σούσι, που είχε καταδικαστεί στην Ρωσία σε κάθειρξη 12 ετών επίσης με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας.