ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Ρωσία προσπαθεί να αναμοχλεύσει την ένταση στο Κόσοβο επειδή «βλέπει» ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε. Την προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός της πρώην σερβικής επαρχίας, Αλμπιν Κούρτι, ο οποίος κατήγγειλε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να υποκινήσει νέα κρίση στις σχέσεις Πρίστινας – Βελιγραδίου. Την ίδια στιγμή η σερβική κυβέρνηση κάνει τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα. Οι Σέρβοι του βόρειου Κοσόβου, όπου πλειοψηφούν, έχουν στήσει οδοφράγματα εδώ και μία εβδομάδα υπονομεύοντας την ελεύθερη μετακίνηση των αρχών του Κοσόβου, παρά τις εκκλήσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. να διαλυθούν πάραυτα τα παράνομα εμπόδια στις οδικές αρτηρίες. Μια μεγάλη ομάδα μελών του Narodne Patrole, μιας σερβικής εθνικιστικής οργάνωσης που διατηρεί σχέσεις με τη ρωσική παραστρατιωτική ομάδα «Βάγκνερ», έχει επίσης συγκεντρωθεί κοντά στη σερβική πλευρά των συνόρων απειλώντας με συγκρούσεις τις νατοϊκές δυνάμεις.
Με τον κίνδυνο των βίαιων συγκρούσεων να αυξάνεται, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκανε χρήση του δικαιώματος που απορρέει από ψήφισμα του ΟΗΕ να ζητήσει από το ΝΑΤΟ άδεια για την αποστολή 1.000 ανδρών της αστυνομίας και του στρατού προκειμένου να προστατεύσει τη σερβική μειονότητα στην περιοχή. Το αίτημα κατατέθηκε την Παρασκευή και είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται μετά τον πόλεμο του 1999. Πιθανότατα θα απορριφθεί, αλλά θεωρείται πρόκριμα για μονομερή απόφαση ανάπτυξης στρατευμάτων. Ο Κούρτι διατύπωσε τον φόβο ότι η τεταμένη κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί προς όφελος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι μόνο ρωσικές και σερβικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 104 κοινές ασκήσεις. Ο Κοσοβάρος ηγέτης πρόσθεσε ότι συμφώνησε να δώσει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, γνωστές ως Kfor, χρόνο για να πείσουν όσους έχουν στήσει οδοφράγματα να τα διαλύσουν, με την επισήμανση ότι δεν είναι δυνατόν να τους επιτραπεί να παραμείνουν εκεί. Παράλληλα περιέγραψε τα οδοφράγματα ως ένα βήμα προς τον διαμελισμό της χώρας, που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία το 2008. «Ο φόβος μας είναι ότι η απομάκρυνση των οδοφραγμάτων θα μπορούσε να προκαλέσει θύματα. Και γι’ αυτό θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει αποσταθεροποίηση και πως θα έχουμε ειρήνη και ασφάλεια. Ωστόσο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή την παραβίαση της νομιμότητας και συνταγματικότητας για πάντα. Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, όλο αυτό πρέπει να τελειώσει».
Υπενθυμίζεται πως η κρίση στο βόρειο Κόσοβο, στη διάρκεια της οποίας μασκοφόροι χρησιμοποίησαν φορτηγά, ασθενοφόρα και αγροτικά μηχανήματα για να μπλοκάρουν τον δρόμο, πυροδοτήθηκαν από τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για επιθέσεις κατά της αστυνομίας του Κοσόβου.