Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αυστηρής τήρησης των βασικών κανόνων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου, που καθορίστηκαν από τον Χάρτη του ΟΗΕ, όπως ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις, η επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου, τόνισε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως οι αρχές του ΟΗΕ είναι δεσμευτικές και στον τομέα της ειρηνικής και υπεύθυνης χρήσης των θαλασσίων ζωνών, των φυσικών πόρων.
Περαιτέρω, επισημαίνει πως «είναι σκόπιμο να συζητήσουμε την ίδρυση ειδικής Αρχής στο πλαίσιο του ΟΗΕ που θα ασχοληθεί με την καταπολέμηση της θαλάσσιας εγκληματικότητας σε διάφορες περιοχές του κόσμου».
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ ανέφερε:
«Οι θάλασσες πάντα ένωναν ανθρώπους και πολιτισμούς. Δυστυχώς, σήμερα οι απειλές στις θαλάσσιες διαδρομές είναι πολλές.
Χρειάζεται πιο αποτελεσματική καταπολέμηση των διεθνών εγκληματικών συνδικάτων και η αποτροπή της χρήσης των θαλασσών και των ωκεανών για εγκληματικούς σκοπούς.
Πρέπει όλοι να ενώσουμε τις προσπάθειές μας υπό τον κεντρικό συντονισμό του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφάλειας του.
Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αυστηρής τήρησης των βασικών κανόνων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου, που καθορίστηκαν από τον Χάρτη του ΟΗΕ, όπως ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις, η επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου.
Οι αρχές του ΟΗΕ είναι δεσμευτικές και στον τομέα της ειρηνικής και υπεύθυνης χρήσης των θαλασσίων ζωνών, των φυσικών πόρων, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιώσιμης οικονομικής δραστηριότητας σε τεράστιο υδάτινο μέρος του πλανήτη μας.
Ως μια από τις κύριες θαλάσσιες δυνάμεις παγκοσμίως, η Ρωσία συμβάλλει μέγιστα στην εδραίωση της διεθνούς νομιμότητας στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας.
Η Ρωσία είναι πρόθυμη να μοιραστεί την εμπειρία της στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, την πρόληψης της εγκληματικότητας, τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση παράνομων δικτύων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δρουν στη θάλασσα.
Είναι σκόπιμο να συζητήσουμε την ίδρυση ειδικής Αρχής στο πλαίσιο του ΟΗΕ που θα ασχοληθεί με την καταπολέμηση της θαλάσσιας εγκληματικότητας σε διάφορες περιοχές του κόσμου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ