Ρωσία: Το Κρεμλίνο δηλώνει συνεργάσιμο μετά το «διπλωματικό επεισόδιο» με την ΕΕ για πιστοποιητικά και Sputnik

«Θεωρούμε τις συνομιλίες πολύ σημαντικές, την αμοιβαία αναγνώριση του γεγονότος του εμβολιασμού πολύ σημαντική και πρέπει να θεσμοθετηθεί»

Η Μόσχα χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις συνομιλίες Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την προοπτική αμοιβαίας αναγνώρισης των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τον κοροναϊό και εκφράζει την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επιλυθεί σύντομα.

 

 

«Θεωρούμε τις συνομιλίες πολύ σημαντικές, την αμοιβαία αναγνώριση του γεγονότος του εμβολιασμού πολύ σημαντική και πρέπει να θεσμοθετηθεί. Είναι απαραίτητο, ώστε να αρθούν αχρείαστα εμπόδια στις οδούς μετακίνησης των πολιτών μας», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου.

Ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές είχαν ερωτήματα σχετικά με την τεχνολογία παροχής των σχετικών πληροφοριών, αλλά τώρα «η εργασία διεξάγεται με εποικοδομητική διάθεση και ελπίζουμε ότι σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό είναι το βασικό», όπως είπε.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας απέστειλε στη διπλωματική αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Μόσχα «τα απαραίτητα έγγραφα, που ζητήθηκαν από την ευρωπαϊκή πλευρά, με το πέρας των διμερών διαβουλεύσεων».

Η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Υγείας επεσήμανε ότι εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας «επιβεβαίωσε την παραλαβή τους στις 30 Σεπτεμβρίου», όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι και διευκρίνισε ότι την περίοδο αυτή διευθετούνται οι λεπτομέρειες για την επίσκεψη στη Ρωσία εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), στο πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησης του ευρύτερα γνωστού και χρησιμοποιούμενου ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εκτίμησε ότι η συνεργασία με τον ΕΜΑ για το θέμα της πιστοποίησης του Sputnik V «προωθήθηκε ήδη αρκετά, τώρα βρισκόμαστε στη φάση της λεγόμενης σταδιακής αξιολόγησης» και, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Επιχειρηματιών Ρωσίας, δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να επιλύσουμε όλα αυτά τα ζητήματα αναγνώρισης, αμοιβαίας πιστοποίησης των εμβολίων, στη βάση του επαγγελματικού διαλόγου μεταξύ ειδικών στον κλάδο της υγείας».

Ο Βλαντίμιρ Γκούσιν, διευθυντικό στέλεχος του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, που παρασκεύασε το Sputnik V, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του θεωρούν ότι το ρωσικό εμβόλιο θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αναγνώρισής του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη, έως το τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, που συνομίλησε με εκπρόσωπο του ΕΜΑ, ο Οργανισμός δεν μπορεί να σχολιάσει τις σχεδιαζόμενες ή πραγματοποιούμενες επιθεωρήσεις στα σημεία παραγωγής του κάθε εμβολίου, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία της σταδιακής αξιολόγησης «έως τη συγκέντρωση επαρκών δεδομένων για την επίσημη αίτηση προσωρινού πιστοποιητικού καταχώρησης, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί».

Ο ΕΜΑ έχει εγκρίνει τέσσερα εμβόλια, των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson και ελέγχει άλλα πέντε, στο πλαίσιο της διαδικασίας «σταδιακής αξιολόγησης», τα CureVac, Novavax, Sinovac, Vidprevtyn και Sputnik V.