Quantcast

Ρωσία: Το 20% των πολιτών θεωρούν ότι τα βασανιστήρια είναι επιτρεπτά

Κατά την άποψη του 45% των ερωτηθέντων, τα βασανιστήρια είναι περισσότερο διαδεδομένα στα σωφρονιστικά ιδρύματα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών, όπως είναι οι σωφρονιστικές αποικίες και φυλακές

Ένας στους πέντε Ρώσους, δηλαδή το 20%, θεωρεί ότι τα βασανιστήρια είναι επιτρεπτά σε ακραίες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο Levada-Centr (το οποίο έχει καταχωρηθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων») και δημοσιεύει η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Το 11% των Ρώσων δικαιολογεί τα βασανιστήρια, σε ακραίες περιπτώσεις, όταν μπορεί να σωθεί η ζωή αθώων ανθρώπων. Επίσης ένα 9% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα βασανιστήρια είναι επιτρεπτά σε βάρος ατόμων που έχουν διαπράξει βαριά εγκλήματα με την χρήση βίας. Παράλληλα όμως το 66% των Ρώσων δεν δικαιολογούν τα βασανιστήρια, υπό οιεσδήποτε περιστάσεις.

Κατά την άποψη του 45% των ερωτηθέντων, τα βασανιστήρια είναι περισσότερο διαδεδομένα στα σωφρονιστικά ιδρύματα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών, όπως είναι οι σωφρονιστικές αποικίες και φυλακές. Το 41% των Ρώσων πιστεύουν ότι βασανιστήρια γίνονται κατά την διάρκεια της ανάκρισης και στην αστυνομία, ενώ το 18% στην Ανακριτική Επιτροπή (το αντίστοιχο του αμερικανικού FBI-σ.σ. ) και στην FSB (ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας). Περίπου το 30% δυσκολεύτηκε να απαντήσει ως προς το σε ποια ιδρύματα γίνονται βασανιστήρια.

Συνολικά το 2% δήλωσε ότι κάποτε είχε εκτίσει ποινή και το 3% βρέθηκε σε κέντρα κράτησης. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 89% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε τέτοια εμπειρία.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 21-27 Οκτωβρίου, με αντιπροσωπευτικό δείγμα σε 137 κατοικημένες περιοχές σε 50 ρωσικές οντότητες. Στην δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.636 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο ιστότοπος υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu.net άρχισε να δίνει στην δημοσιότητα βιντεοεγγραφές με βασανιστήρια που είχε συγκεντρώσει ο πρώην κρατούμενος και προγραμματιστής Σεργκέι Σαβέλιεφ. Ο Σαβέλιεφ ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Γαλλία είχε παραδώσει υλικό 40 γκιγκαμπάιτ με βίντεο, έγγραφα και φωτογραφίας με βασανιστήρια στις φυλακές Σαράτοβo-1. Στις 25 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 400 κρατούμενοι με ανακοίνωση τους ανέφεραν ότι γίνονται βασανιστήρια στην σωφρονιστική αποικία αριθμός 13 και στο περιφερειακό νοσοκομείο των φυλακών στο οποίο νοσηλεύονται κρατούμενοι με φυματίωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ