Στο μεγάλο εθνικό fund που συσσωρεύεται μεγάλο τμήμα των πετρελαϊκών εσόδων της Ρωσίας για τυχόν… δύσκολες ημέρες θα στραφεί η Μόσχα για να καλύψει την τρύπα στα δημοσιονομικά της χώρας.
Κι αυτό διότι οι… δύσκολες αυτές ημέρες έφτασαν για τα ρωσικά ταμεία.
Πραγματικά, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, το fund θα είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης για το ύψους 1,6 τρισ. ρουβλίων ή και παραπάνω έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος.
Το fund διέθετε 13,6 τρισ. ρούβλια, που αναλογούσαν στο 10,2% του ρωσικού ΑΕΠ, την 1η Φεβρουαρίου.
«Το Ρωσικό Ταμείο Εθνικού Πλούτου θα είναι η βασική πηγή για τη χρηματοδότηση των δαπανών στο άμεσο μέλλον» τόνισε ο κ. Σιλουάνοφ διευκρινίζοντας πάντως πως θα τεθεί ένα όριο δαπανών για να διασφαλιστεί πως το στρατηγικής σημασίας ταμείο δεν θα… αδειάσει.
«Εάν τα έσοδα είναι υψηλότερα από ότι έχουμε σχεδιάσει, τότε θα δαπανήσουμε λιγότερα από το Ταμείο. Αν γίνει το αντίθετο, τότε θα ξοδέψουμε περισσότερα από τα κονδύλια του».
Στήριξη της Gazprombank
Παράλληλα θα αντληθούν 50 δισ. ρούβλια από το Ταμείο για την κεφαλαιακή στήριξη της Gazprombank, καθώς το τραπεζικό ίδρυμα χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια για να δρομολογήσει έργα υποδομών.
Για την ενεργοποίηση του Ταμείου, η κυβέρνηση θα αναπροσαρμόσει τον δημοσιονομικό κανόνα που ισχύει, που θέτει όριο στις κρατικές δαπάνες σε σχέση και με τα μη ενεργειακά κρατικά έσοδα.
Ο εν λόγω κανόνας ήδη χαλάρωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έτσι ώστε η Μόσχα να μπορέσει να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, όμως υπό τις τωρινές συνθήκες απαιτείται επίσης χαλάρωση των κανόνων.
Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή κάθετης αύξησης του πληθωρισμού, καθώς συνεχίζεται η έξοδος κεφαλαίων που ενισχύει και την πιθανότητα μιας χρεοκοπίας, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης κατά της χώρας σκληραίνουν συνεχώς. Οι κυρώσεις έχουν στραφεί κατά της χώρας, κατά τραπεζικών ιδρυμάτων, αλλά και προσώπων.