Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roskosmos) Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι θα προσκαλέσει τον Έλoν Μασκ, τον Ρίτσαρντ Μπράνσον και τον Τζεφ Μπέζος στην εκτόξευση του διαστημοπλοίου Soyuz-MC-19 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου.
«Σήμερα στέλνω πρόσκληση στον κύριο Έλον Μασκ και θα θέλαμε να προσκαλέσουμε και τον κύριο Μπράνσον και τον κύριο Μπέζος» δήλωσε ο Ρογκόζιν στο Πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης.
Εδώ και αρκετά χρόνια οι Space X, Blue Origin και Virgin Galactic κάνουν μεγάλα βήματα στον τομέα της αεροδιαστημικής βιομηχανίας και μολονότι τα πρότζεκτ τους είναι διαφορετικά, ο ανταγωνισμός μαίνεται μεταξύ των τριών επιχειρηματιών. Γιατί, όμως, ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το διάστημα;
Τα tweet του Έλον Μασκ στον Ρογκόζιν
Τον Ιούλιο, ο Αμερικανός επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών Tesla και SpaceX, Έλον Μασκ, απάντησε με σηματάκια χειροκροτημάτων στο Twitter του γενικού διευθυντή της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos) Ντμίτρι Ρογκόζιν, με το οποίο καλούσε τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους να δαπανούν χρήματα για την ανάπτυξη των διαστημικών τεχνολογιών.
Ο Ρογκόζιν είχε σχολιάσει νωρίτερα την επιτυχή πτήση του διαστημικού αεροσκάφους VSS Unity-22 της εταιρείας Virgin Galactic, που ανήκει στον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον, με την οποία έφθασε ο ίδιος στο Διάστημα.
??
— Elon Musk (@elonmusk) July 13, 2021
Οι Ρώσοι «ολιγάρχες να αρχίσουν να ξοδεύουν»
«Ελπίζω ότι κάποτε και οι δικοί μας ολιγάρχες δισεκατομμυριούχοι θα αρχίσουν να ξοδεύουν τα χρήματά τους όχι σε θαλαμηγούς και εκθέσεις ματαιοδοξίας, αλλά στην ανάπτυξη των διαστημικών τεχνολογιών και των γνώσεων για το Διάστημα», έγραψε ο επικεφαλής της Roskosmos.
Μπέζος, Μασκ και Μπράνσον έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την κατάκτηση του διαστήματος, με τους δισεκατομμυριούχος να πραγματοποιούν ή να σχεδιάζουν για το άμεσο μέλλον σύντομα ή και μεγαλύτερα σε διάρκεια ταξίδια μακριά από την επιφάνεια της γης.
Το ταξίδι του Μπέζος
Το διαστημόπλοιο New Shepard απογειώθηκε στα τέλη Ιουλίου από τη διαστημική βάση της εταιρείας στην έρημο του Τέξας, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη μικρή πόλη Βαν Χορν, στις 08.11 τοπική ώρα (16.11 ώρα Ελλάδας), με καθυστέρηση λίγων λεπτών από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Στο πλευρό του Τζεφ Μπέζος σε αυτήν την ιστορική, πλήρως αυτόνομη, υποτροχιακή πτήση βρίσκονταν ο αδελφός του, Μαρκ, η πρωτοπόρος της αεροπορίας Ουάλι Φανκ, ηλικίας 82 ετών, και ο πρώτος επί πληρωμή πελάτης της Blue Origin, ένας Ολλανδός ηλικίας 18 ετών, ο Όλιβερ Ντέιμεν, οι οποίοι έγιναν αντίστοιχα η γηραιότερη αστροναύτισσα και ο νεότερος αστροναύτης στην ιστορία.
Το New Shepard επιτάχυνε προς το Διάστημα με ταχύτητες που ξεπέρασαν τα 3 Mach, με τη βοήθεια ενός κινητήρα που λειτουργούσε με υγροποιημένο υδρογόνο και οξυγόνο, χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η κάψουλα στη συνέχεια διαχωρίστηκε και οι αστροναύτες πέρασαν λίγα λεπτά σε ύψος 107 χιλιομέτρων, πέραν της γραμμής Κάρμαν, του διεθνώς αναγνωρισμένου ορίου μεταξύ της γήινης ατμόσφαιρας και του Διαστήματος.
Εκεί, μπόρεσαν να θαυμάσουν την καμπυλότητα του μπλε πλανήτη και το μαύρο φόντο του υπόλοιπου σύμπαντος, από τα μεγάλα παράθυρα, που καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της επιφάνειας της καμπίνας.
Η αποστολή πραγματοποιήθηκε ανήμερα της 52ης επετείου των πρώτων βημάτων των Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν στη Σελήνη.
Το ταξίδι του Μπράνσον – Ο πρώτος που τα κατάφερε
Στις 11 Ιουλίου, ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον έγινε το πρώτο άτομο που πέταξε στο Διάστημα με το δικό του διαστημόπλοιο (Virgin Galactic) και πέρασε μερικά δευτερόλεπτα στο Διάστημα, πριν επιστρέψει και πάλι στη Γη.
Πήρε ύψος για περίπου πενήντα λεπτά της ώρας και στη συνέχεια αποσπάστηκε το διαστημικό σκάφος που ήταν προσκολλημένο στο κύτος του -μέσα στο οποίο βρίσκονταν ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, τρεις άλλοι επιβάτες και δύο πιλότοι-, το οποίο έθεσε τότε σε λειτουργία τον δικό του κινητήρα και έφτασε στο κενό του Διαστήματος.
Το διαστημικό σκάφος VSS Unity μετέφερε, εκτός από τον Μπράνσον, δύο πιλότους και τρεις εργαζόμενους της εταιρείας.
Αποκολλήθηκε από το αεροπλάνο που το μετέφερε σε ύψος 15 χιλιομέτρων και άρχισε τότε μια υπερηχητική άνοδο μέχρι που ξεπέρασε το ύψος των 80 χιλιομέτρων -το ύψος που οι ΗΠΑ έχουν ορίσει ως σύνορο με το Διάστημα.
Μόλις ο κινητήρας σταμάτησε να λειτουργεί, οι επιβάτες μπόρεσαν να λύσουν τις ζώνες των καθισμάτων τους για να βρεθούν για μερικά λεπτά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και θαύμασαν την καμπύλη της Γης από ένα από τα 12 φινιστρίνια της καμπίνας. Αφού έφτασαν σε ύψος περίπου 90 χιλιομέτρων, το σκάφος άρχισε την κάθοδό του.
Μετά τη σημερινή πτήση, η Virgin Galactic προβλέπει να πραγματοποιήσει άλλες δύο δοκιμαστικές πτήσεις και στις αρχές του 2022 θα αρχίσουν οι τακτικές εμπορικές επιχειρήσεις. Η εταιρεία φιλοδοξεί να πραγματοποιεί μεσοπρόθεσμα 400 πτήσεις τον χρόνο από το Speaceport America.
Ο Ελον Μασκ καραδοκεί…
Ένας τρίτος δισεκατομμυριούχος, ο Ελον Μασκ -και η εταιρεία του SpaceX- θα δώσει το «παρών» στη μάχη του Διαστήματος τον Σεπτέμβριο, με μια τροχιακή αποστολή με τον πύραυλο Crew Dragon.
Η Space X σχεδιάζει την αποστολή αρκετών τουριστών μέχρι τα τέλη του 2021 με την κάψουλα Crew Dragon στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε ένα ταξίδι διαρκείας αρκετών ημερών.
«Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στις πτήσεις των Μπέζος και Μπράνσον και εκείνων του Μασκ. Οι πτήσεις των Blue Origin και Virgin Galactic είναι υποτροχιακές, στα όρια του Διαστήματος, σε απόσταση 80-100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης. Είναι πτήσεις διάρκειας περίπου δέκα λεπτών, και 2-3 λεπτά σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας», εξηγεί ο Φιλίπ Ντρονό, διευθυντής της Cite de l’ Espace, επιστημονικού κέντρου που ειδικεύεται στις διαστημικές πτήσεις με έδρα στην Τουλούζη της Γαλλίας.
«Αντίθετα, το πρότζεκτ της Space X αφορά σε τουριστικές πτήσεις σε τροχιά, στον ISS, για αρκετές ημέρες. Είναι τεράστια η διαφορά», προσθέτει.