Ρωσία: Προπαγανδιστές του Πούτιν φοβούνται ότι θα χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η πορεία των μαχών στην Ουκρανία προβληματίζει τους προπαγανδιστές του Πούτιν

Πληθαίνουν οι φωνές όσων στηρίζουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά ανησυχούν για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το i24news.tv, προπαγανδιστές του προέδρου της Ρωσίας υποστηρίζουν ότι «ετοιμάζονται να καταλάβουν την Κριμαία μας και εμείς κάνουμε το μόνο πράγμα που μπορούμε, βομβαρδίζουμε».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, κορυφαίοι Ρώσοι προπαγανδιστές εξέφρασαν τη Δευτέρα τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο η Μόσχα να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο να δικαστούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του καναλιού Russia Today που απαγορεύτηκε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για προπαγάνδα, δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ότι η καταστροφή των ουκρανικών υποδομών είναι το «μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε» εν μέσω σημαντικών απωλειών του ρωσικού στρατού στη γειτονική χώρα.

Ανησυχία για την Κριμαία

«Ετοιμάζονται να καταλάβουν την Κριμαία μας και εμείς κάνουμε το μόνο πράγμα που μπορούμε, βομβαρδίζουμε, βομβαρδίζουμε τις (σ.σ. ουκρανικές) υποδομές κάθε μέρα. Ένας Θεός ξέρει ότι δεν το θέλαμε αυτό. Κανείς δεν το ήθελε. Εγώ και εσείς δεν το θέλαμε», είπε η Σιμονιάν απευθυνόμενη στον παρουσιαστή της βραδινής πολιτικής τηλεοπτικής εκπομπής, έναν άλλο διαβόητο προπαγανδιστή, τον Βλαντίμιρ Σολοβιέφ.

 

Η Σιμονιάν προχώρησε ακόμη περισσότερο δηλώνοντας ότι η ηγεσία της χώρας «ούτε αυτή το ήθελε», χαρακτηρίζοντάς την «πολύ πράα».

«Είμαστε τόσο μαλθακοί, είμαστε τόσο ευγενικοί, είμαστε έμπιστοι, είμαστε πράοι, αλλά πρέπει να είμαστε;» αναρωτήθηκε, με τον Σολοβίεφ να συμφωνεί ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι που ανησυχούν για το τι σκέφτεται η Δύση για την καταστροφή των ουκρανικών υποδομών θα πρέπει να «συνταξιοδοτηθούν».

«Θα μπορούσαμε να φτύσουμε αυτό που σκέφτονται εκεί πέρα. Και οι άνθρωποι που φοβούνται τη Χάγη, ακούστε, θα πρέπει να φοβάστε να χάσετε, να ταπεινωθείτε και να προδώσετε το λαό σας. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι αν καταφέρουμε να χάσουμε, η Χάγη, είτε πραγματική είτε υποθετική, θα κυνηγήσει ακόμη και έναν οδοκαθαριστή που σκούπισε τα καλντερίμια πίσω από τα τείχη του Κρεμλίνου», προειδοποίησε η Σιμονιάν.

«Είτε μια ακόμη περιοχή του Κιέβου μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είτε όχι, δεν θα αλλάξει το επίπεδο της καταστροφής που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας αν καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό (σ.σ. να χάσουμε)», τόνισε.

«Μόνο στάχτες»

Ο Σολοβίεφ απάντησε λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει Χάγη, «δεν θα υπάρχει τίποτα στον κόσμο, μόνο στάχτες». Τα σχόλιά του επανέλαβαν προηγούμενες απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και των συμμάχων της.

Η εκτίμηση του ISW

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Μελέτης του Πολέμου (ISW), οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν οριακά κέρδη γύρω από το Μπαχμούτ στις 29 Νοεμβρίου, αλλά είναι απίθανο οι ρωσικές δυνάμεις να προχώρησαν με τον ρυθμό που ισχυρίζονται οι ρωσικές πηγές.

Πλάνα με γεωεντοπισμό δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν οριακή προέλαση νοτιοανατολικά του Μπαχμούτ, αλλά το ISW δεν έχει επιβεβαιώσει τα περισσότερα άλλα ισχυριζόμενα εδαφικά κέρδη γύρω από το Μπαχμούτ που πραγματοποιήθηκαν από τις 27 Νοεμβρίου. Δείτε τον σχετικό χάρτη: