Ρωσία: Πέντε στρατηγούς κι έναν συνταγματάρχη της αστυνομίας καρατόμησε ο Πούτιν

Τους χρεώνει λάθη στον πόλεμο στην Ουκρανία

Του φταίνε όλοι και όλα βλέποντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε και το τίμημα το πληρώνουν ο στρατηγοί του.

Μέσα σε μία εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν καρατόμησε πέντε στρατηγούς κι έναν συνταγματάρχη της αστυνομίας, όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ.

Η απόφαση του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου παραπέμπει σε αναδιάταξη των κορυφαίων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, καθώς το ρωσικό στράτευμα υφίσταται σημαντικές απώλειες και σημειώνει αργή πρόοδο στο πεδίο των μαχών.

Τουλάχιστον 25 Ρώσοι στρατηγοί και διοικητές πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου – 24 Φεβρουαρίου- στην πολύπαθη χώρα.

Από την πλευρά του, πάντως, το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Pravda», που επικαλέστηκε πηγή στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Πούτιν καρατόμησε τους υποστρατήγους Βασίλι Κουκούσκιν, Αλεξάντερ Λάας, Αντρέι Λιπίλιν, Αλεξάντερ Ουντοβένκο και Γιούρι Ινστράνκιν, καθώς και τον συνταγματάρχη της αστυνομίας, Εμίλ Μουσίν.

Στα μέσα Μαΐου, ο Πούτιν, φέρεται να έθεσε σε διαθεσιμότητα και τον ανώτατο διοικητή της Ρωσίας, στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, όπως υποστήριξε ο Ολεξίι Αρέστοβιτς, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Επιπλέον, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, απέπεμψε και άλλους διοικητές του στρατού, μεταξύ των οποίων, τον διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ναύαρχο Ιγκόρ Οσίποφ, τον υποστράτηγο Βλαντισλάβ Έρσχοφ, τον διοικητή της στρατιάς τεθωρακισμένων της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας, υποστράτηγο Σεργκέι Κισέλ και έναν από τους αναπληρωτές διοικητές.