Ρωσία: Ο πρώην διοικητής της Wagner ζήτησε άσυλο στη Νορβηγία – Έτοιμος να καταθέσει κατά του νυν διοικητή

Η περιπετειώδης διάβαση των ρωσο-νορβηγικών συνόρων, όπως την περιγράφει ο ίδιος

Ο Αντρέι Μεντβέντεφ, ο πρώην διοικητής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner, πέρασε παράνομα τα ρωσο-νορβηγικά σύνορα στον αρκτικό κύκλο, ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Νορβηγία και δηλώνει έτοιμος να καταθέσει εναντίον του νυν διοικητή της εταιρείας, Γεβγένι Πριγκόζιν.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρώην πολέμαρχος έδωσε συνέντευξη στον ιδρυτή της μη κυβερνητικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu, Βλαντίμιρ Οσέτσκιν όπου ανέφερε πώς έφτασε στο νορβηγικό έδαφος και τι σκοπεύει να κάνει από εδώ και πέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μεντβέντεφ, πέρασε τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Νορβηγίας κοντά στο χωριό Νίκελ στην περιοχή του Μουρμάνσκ. Στα σύνορα, σκαρφάλωσε πάνω από δύο φράχτες και αργότερα, κάτω από το γάβγισμα των σκύλων και τους πυροβολισμούς των συνοριοφυλάκων, πέρασε τρέχοντας τον πάγο της λίμνης.

Ο κ. Μεντβέντεφ έφτασε σε μια από τις παραμεθόριες πόλεις, χτύπησε το πρώτο σπίτι που συνάντησε και ζήτησε από τους κατοίκους να καλέσουν την αστυνομία.

 

Υπό φρουρά από το τοπικό αεροδρόμιο, ο πρώην διοικητής της Wagner μεταφέρθηκε στο Όσλο, όπου εγκαταστάθηκε σε κέντρο παραβατών της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Ο κ. Οσέτσκιν διευκρίνισε ότι η διαδικασία ασύλου έχει ήδη ξεκινήσει.

Στη Νορβηγία, ο κ. Μεντβέντεφ σκοπεύει να καταθέσει εναντίον του νυν επικεφαλής της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, στενού συμμάχου το Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και καταζητούμενου από τις αμερικανικές αρχές εδώ και καιρό. Θεωρείται υπεύθυνος μεταξύ άλλων και για εγκλήματα πολέμου.

 

Πηγή: Gulagu.net, Ukrinform