Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέγραψε από το προεδρικό Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δέκα μέλη, κυρίως ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοσιογράφους. Στη θέση τους τοποθέτησε στο Συμβούλιο, με το ίδιο διάταγμα που υπέγραψε, εκείνους που προωθούν την πολιτική υπέρ του πολέμου στη Ρωσία.
Μεταξύ των διαγραφέντων είναι ο πρώην πρόεδρος της «Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων» Ίγκορ Καλιάπιν, η γραμματέας του Συμβουλίου υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αγίας Πετρούπολης Νατάλια Γιεβντοκίμοβα, οι διευθυντές έδρας σχολών του Πανεπιστημίου της Μόσχας Αλεξάντρ Ασμόλοφ και Ιβάν Ζασούρσκι, καθώς και ο διευθυντής του ενημερωτικού- αναλυτικού κέντρου Sova (Σαβά) Αλεξάντρ Βερχόφσκι και οι δημοσιογράφοι Νικολάι Σβανίτζε και Γιεκατερίνα Βικοκούροβα. Ο διαγραφείς από το προεδρείο του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Αντρέι Μπάμπουσκιν απεβίωσε στις 22 Μαΐου του 2022.
Η εφημερίδα Kommersant είχε γράψει νωρίτερα ότι τα μέλη του Συμβουλίου ετοιμάζονται στην ετήσια συνάντηση με τον Πούτιν, να τον ρωτήσουν για τους «ξένους πράκτορες», τις ποινές που επιβάλλονται για τη δυσφήμηση του ρωσικού στρατού, την πλήρη απαγόρευση των αντιπολεμικών διαδηλώσεων, καθώς επίσης για την επιστράτευση και την στρατολόγηση κρατουμένων από την ιδιωτική εταιρεία Wagner όπως και για το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το οποίο δείχνει να εκτελείται με βαριοπούλα ένας κρατούμενος ονόματι Γιεβγκένι Νούζιν που είχε στρατολογηθεί από την Wagner.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Βαλέρι Φαντέγεφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο μπορεί να γίνει και χωρίς να συζητηθεί το βίντεο. «Δεν χρειάζεται να μας πιάνει υστερία».
Στις 13 Νοεμβρίου το κανάλι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram της Ιδιωτικής Στρατιωτικής Εταιρείας Wagner δημοσίευσε βίντεο με την δολοφονία του Γιεβγκένι Νούζιν. Στο βίντεο ο Νούζιν λέει ότι τον Σεπτέμβριο αποφάσισε να πολεμήσει στο πλευρό της Ουκρανίας, ενώ τον Νοέμβριο τον απήγαγαν από το Κίεβο. Μετά ξύπνησε σ’ ένα υπόγειο, όπου του ανακοίνωσαν ότι «θα τον δικάσουν». Εν συνεχεία στο βίντεο κάποιος σπάει το κεφάλι του Νούζιν με βαριοπούλα. Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», χαρακτήρισε το βίντεο της εκτέλεσης «άριστη σκηνοθετική δουλειά».
Σύμφωνα με τον ιστότοπο RTVI ο οποίος επικαλείται πηγές του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου παρά τω προέδρω της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλέρι Φαντέγεφ αρνήθηκε να παρέμβει στην υπόθεση με το βίντεο της εκτέλεσης του πρώην κρατούμενου και μισθοφόρου της Wagner Γιεβγκένι Νούζιν. «Είναι αμφίβολο αν θα υποβάλει επίσημο αίτημα στις αρμόδιες αρχές της δικαιοσύνης», επισημαίνει ο ιστότοπος.
Η διαγραφή σειράς μελών του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γίνεται μερικές μέρες μετά την έκκληση προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου να ελέγξει το βίντεο με την δολοφονία του κρατούμενου Γιεβγκένι Νούζιν. Μεταξύ αυτών που απευθύνθηκαν στον πρόεδρο του Συμβουλίου ήταν η Βινοκούροβα και ο Καλιάπιν.
Νέα μέλη του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έγιναν ο δημοσιογράφος της Komsomolskaya Pravda’ Αλεξάντρ Κοτς που γράφει για τον πόλεμο στην Ουκρανία σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Άμυνας, ο συγγραφέας Νικολάι Ιβανόφ, ο αρμόδιος γραμματέας της Επιτροπής Δημόσιας Εποπτείας της Μόσχας Αλεξέι Μέλνικοφ, το μέλος του προεδρείου του κοινωνικού κινήματος «Ελεύθερο Ντονμπάς» Γιελένα Σίσκινα.
«Στην πραγματικότητα δεν έχω τίποτα να σχολιάσω. Ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να ανανεώνει το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτό το ανέμενα, επειδή δεν έκρυβα την αντιπολεμική μου στάση και πίστευα ότι αυτό θα συμβεί νωρίτερα. Αυτό φυσικά μου περιορίζει τις δυνατότητες, αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτό ήταν αναμενόμενο», δήλωσε στην NovayaGazeta.Europe ο ιστορικός και δημοσιογράφος Νικολάι Σβανίτζε.