Quantcast

Ρωσία: Ο Πούτιν επισπεύδει, εν μέσω πανδημίας, δημοψήφισμα που θα του επιτρέψει να κυβερνά μέχρι το 2036

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Την πολιτική πρωτοβουλία στη Ρωσία προσπαθεί να ανακτήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να διατηρήσει στα χέρια του τα ηνία της χώρας ενδεχομένως για τα επόμενα 16 χρόνια!

Με την πανδημία του κορωνοϊού να διαβρώνει την εξουσία του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το  δημοψήφισμα για τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές, που θα του επιτρέψουν να παρακάμψει τους περιορισμούς αναφορικά με το χρόνο που μπορεί να παραμείνει στην εξουσία. Κι όπως  ανέφεραν τέσσερα άτομα που έχουν γνώση των τεκταινομένων στο Κρεμλίνο εκτός από τις κάλπες οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ασκήσουν και μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας το εκλογικό τους δικαίωμα για να ενισχυθούν τα ποσοστά συμμετοχής και να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα.

Ο Πούτιν αναγκάστηκε να αναβάλει το δημοψήφισμα αυτό, που είχε προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου λόγω της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού την άνοιξη. Αλλά ενώ τότε η επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών αναμενόταν να εξελιχθεί σε τυπική διαδικασία τότε, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι Ρώσοι, όπως και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι ανά την υφήλιο, αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα με την υγειονομική κρίση, ενώ ταλανίζονται από την αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον  από τη μέρα που ο Πούτιν διέταξε στα τέλη Μαρτίου αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που προκάλεσαν πτώση κατά 33% της οικονομικής δραστηριότητας στη Ρωσία. «Ο Πούτιν βιάζεται να περάσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, θέλει να τελειώνει με το θέμα αυτό το ταχύτερο δυνατό», είπε ο πολιτικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Μαρκόφ.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η πανδημία του κορωνοϊού αρχίζει να υποχωρεί στη Ρωσία , που έχει καταγράψει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον πλανήτη και όπου έχουν μολυνθεί το 7% των παιδιών και εφήβων , η κρίση που πυροδότησε σε συνδυασμό με την άνευ προηγουμένου πτώση των τιμών του πετρελαίου – βασική πηγή εσόδων για τη χώρα – εξακολουθούν να προκαλούν βαριά πλήγματα στην οικονομία, την ώρα που το Κρεμλίνο ανησυχεί για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. 

Όλα αυτά ασκούν πίεση στον Πούτιν να προκηρύξει το δημοψήφισμα στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου, αφού μια αναβολή του μέχρι τον Σεπτέμβριο ή και αργότερα μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία αν έχει επιταθεί κι άλλο η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος για την επιδεινούμενη κατάσταση.

Η Δούμα και το Συνταγματικό Δικαστήριο χρειάστηκαν λιγότερο από μία εβδομάδα για να επικυρώσουν τις συνταγματικές αλλαγές που πρότεινε ο Πούτιν τον Μάρτιο και οι οποίες του επιτρέπουν να ξαναβάλει υποψηφιότητα άλλες δύο φορές όταν θα τελειώσει η τρέχουσα θητεία του σε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε οι αλλαγές αυτές να επικυρωθούν από το λαό σε δημοψήφισμα, δίνοντας στους ψηφοφόρους ένα δικαίωμα βέτο, που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν οι αντίπαλοί του

Η δημοτικότητα του Πούτιν υποχωρεί από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, γεγονός που πυροδοτεί ανησυχία στο Κρεμλίνο. «Σκέφτηκαν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα, αλλά είναι πλέον πολύ αργά για κάτι τέτοιο», είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Τεχνολογιών της Μόσχας, Αλεξέι Μακάρκιν.

Ο Πούτιν προτίμησε αυτή τη φορά να επιστρατεύσει και την ηλεκτρονική ψηφοφορία ώστε εκατομμύρια κρατικών υπαλλήλων να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις μέσω κυβερνητικής ηλεκτρονικής πύλης φοβούμενοι μήπως αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές από το περιβάλλον του Ρώσου προέδρου. Ενώ ο Γκριγκόρι Μελκονιάντς, επικεφαλής της οργάνωσης Golos, που παρακολουθεί τη διενέργεια εκλογικών αναμετρήσεων, τόνισε ότι με τη διαδικασία αυτή η δυνατότητα των εκλογικών παρατηρητών να διαπιστώσουν τυχόν απόπειρες καλπονοθείας θα είναι περιορισμένη.

Ένα άλλο σκεπτικό πίσω από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος το ταχύτερο δυνατό μετά την άρση του lockdown  είναι ότι οι ψηφοφόροι θα διακατέχονται από ένα βραχύβιο αίσθημα ελευθερίας προτού βιώσουν βαθύτερα τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ξεκίνησε χθες τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα και θα χρειαστεί κάπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες συνολικά από τη στιγμή που ο Πούτιν θα ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής του.