Μυστήριο επικρατεί γύρω από την υπόθεση θανάτων και εξαφανίσεων Ρώσων ολιγαρχών αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μελών των οικογενειών τους.
Η πρώτη υπόθεση αφορά τον θάνατο του Βλαντισλάβ Αβάγιεφ ετών 51, στις αρχές του μήνα, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της τράπεζας Gazprombank.
Στις 18 Απριλίου βρέθηκε νεκρός στα περίχωρα της Μόσχας με ένα πιστόλι στο χέρι του. Νεκρή βρέθηκε επίσης η σύζυγός του και η κόρη του.
Τα φιλορωσικά κυβερνητικά μέσα, αναφέρουν πως πρόκειται για έγκλημα πάθους και αναφέρουν πως ο Αβάγιεφ αφαίρεσε τη ζωή του αφού πρώτα πυροβόλησε και σκότωσε την 47χρονη σύζυγό του Γελένα και την 13χρονη κόρη του Μαρία, έχοντας συνειδητοποιήσει πως η σύζυγός του κυοφορεί από άλλον άνδρα.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά το θάνατο του 55χρονου Ρώσου πολυεκατομμυριούχου και πρώην διευθυντή της Novatek, ( Ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου) Σεργκέι Προτοσένια.
Ο Προτοσένια, βρέθηκε απαγχωνισμένους στις 20 Απριλίου στο θέρετρο Γιορέτ Ντε Μάρ στην Ισπανία. Νεκρή βρέθηκε επίσης η 53χρονη σύζυγός του Νατάλια και η 18χρονη κόρη του Μαρία.
Η εκδοχή σε αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές είναι πως ο Προτοσένια κρεμάστηκε αφού πρώτα σκότωσε με τσεκούρι αλλά και μαχαίρι την σύζυγό και την κόρη του.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και εκδοχές που δεν αποκλείουν την πιθανότητα να έχουν δολοφονηθεί και οι τρεις τους.
Παράλληλα, ο Βασίλι Μέλνικοφ, ιδρυτής της ιατρικής εταιρείας “ΜedStom”, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μαζί με την σύζυγο και τους 2 γιούς του, στις 25 Μαρτίου στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας μέσα στο υπερπολυτελές του διαμέρισμα του.
Τόσο ο Μέλνικοφ όσο και οι άλλοι τρεις νεκροί έφεραν μαχαιριές.
Νωρίτερα, στις 25 Φεβρουαρίου, μια μέρα μετά την ρωσική εισβολή, νεκρός δι’ απαγχονισμού βρέθηκε στο Λενίντσκι της Ρωσίας και ο Αλεξάντερ Τιουλιάκοφ, Υποδιευθυντής ασφαλείας της “Gazprom”.
Κοντά στη σορό του βρέθηκε μάλιστα και σημείωμα στο οποίο φέρεται πως εξηγούσε τους λόγους που αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή του.
Τέλος, στις 30 Ιανουαρίου, νεκρός δι’ απαγχονισμού βρέθηκε και ο Λεονίντ Σούλμαν, επίσης στο Λενίντσκι της Ρωσίας,
Ο Σούλμαν ήταν Διευθυντής Μεταφορών της “Gazprom Invest”.
Νέα διάσταση στο θρίλερ των πρόσφατων θανάτων στελεχών ρωσικών επιχειρήσεων φυσικού αερίου και των οικογενειών τους, δίνει πάντως ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, Ιγκόρ Βολόμπουεφ, ο οποίος δηλώνει πεπεισμένος ότι δεν αυτοκτόνησαν αλλά δολοφονήθηκαν. Ο Βολόμπουεφ, παραιτήθηκε πρόσφατα από τη στελεχική θέση που κατείχε στη ρωσική τράπεζα για να πολεμήσει στο πλευρό των συμπατριωτών του στην Ουκρανία.
«Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο Αβάγιεφ πυροβόλησε την 13χρονη κόρη του και αυτοκτόνησε. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για σκηνοθετημένη αυτοκτονία. Η αυτοκτονία του σκηνοθετήθηκε», τόνισε και εκτίμησε ότι μπορεί να τον «έφαγαν» γιατί γνώριζε πάρα πολλά.
Σύμφωνα με τον Βολομπούεφ ο Αβάγιεφ δολοφονήθηκε και ο πιθανότερος λόγος είναι πως «ήξερε πάρα πολλά» καθώς διαχειριζόταν υποθέσεις VIP πελατών της Gazprombank – ίσως και του ίδιου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Ο Αβάγιεφ αναφερόταν στον αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου (της Gazprombank), τον Βλαντιμίρ Ρίσκιν (…)Ο Ρίσκιν είναι υπεύθυνος για το προσωπικό και τις ειδικές υπηρεσίες που παρέχει η τράπεζα στους VIP πελάτες της. Δηλαδή ο Αβάγεφ θα πρέπει να είχε πρόσβαση… στους λογαριασμούς τους», είπε ο Βολόμπουεφ σε ουκρανικό μέσο ενημέρωσης.
Για την υπόθεση Προτοσένια ανέφερε ότι είναι αρκετές οι ομοιότητες και πως ούτε σε αυτή την περίπτωση «κολλάει» η εκδοχή της αυτοκτονίας. Ο Προτοσένια ήταν πρώην αντιπρόεδρος της Novatek, μιας ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.
«Όλες αυτές οι ιστορίες είναι περίεργες. Δεν πιστεύω ότι είναι αυτοκτονία. Δεν μου ‘’κολλάει’’», τόνισε.
Στην υπόθεση αυτή, δεν βρέθηκε σημείωμα αυτοκτονίας, δεν βρέθηκαν αποτυπώματα στα όπλα του εγκλήματος, (ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι), ούτε βρέθηκαν ίχνη αίματος επάνω στη σωρό του. Επιπλέον ο 22χρονος γιός του, Φεντόρ δήλωσε στη MailOnline ότι ο πατέρας του ποτέ δεν θα σκότωνε τη μητέρα και την αδελφή του και επιμένει ότι και οι τρεις δολοφονήθηκαν.
«Αγαπούσε τη μητέρα μου και ειδικά τη Μαρία την αδελφή μου. Ήταν η πριγκίπισσα του. Δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι που θα την βλάψει. Δεν ξέρω τι συνέβη εκείνο το βράδυ, αυτό που ξέρω είναι ότι ο πατέρας μου δεν τους έκανε κακό», είπε ο Φεντόρ.