Ένα αλλιώτικο μουσείο λειτουργεί στην Αγία Πετρούπολη,το μουσείο με θέμα τα σκουπίδια.
Τα χρωματιστά επιλεκτικά απορρίμματα βρίσκονται στην αρχή της έκθεσης. Όταν ένα χρήσιμο πράγμα γίνεται σκουπιδι τότε πώς μπορεις να φτιάξεις κάτι χρήσιμο από τα σκουπίδια; Αυτά ειναι λίγο πολύ γνωστά στους σύγχρονους Ευρωπαίους, αλλά στη σημερινή Ρωσία, η μαζική ανακύκλωση απορριμμάτων εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί.
Όπως δήλωσε ο Τζέρμαν Κιλτσένκο,επικεφαλής της έκθεσης «PRO Waste»: «Ένα άτομο μπαίνει και περπατά μέσα από την έκθεση, όπως μέσα σε ένα λαβύρινθο, περιπλανιέται και τελικά βγαίνει σε ένα νέο λαμπρό πράσινο μέλλον, το οποίο μπορεί να συσχετιστεί με τα απόβλητα ως ανακυκλώσιμη πηγή. Η αποστολή του έργου μας είναι για ένα απλό πράγμα, τα απόβλητα δεν είναι απόβλητα, αλλά ένας πόρος, μια πρώτη ύλη».
Η Ρωσία παράγει περίπου 70 megatonnes αστικών απορριμμάτων ετησίως, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου Πούτιν το 2019. Ωστόσο λιγότερο από το 10% αυτού του όγκου ανακυκλώνεται. Όλα τα υπόλοιπα βρίσκουν το δρόμο τους σε τεράστιους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής και αυτοσχέδιες τοπικές χωματερές, αποδείξεις ανευθυνότητας των ανθρώπων.
Στη Σοβιετική εποχή υπήρχε ένα οικονομικό κίνητρο για την ανακύκλωση. Μια αίθουσα του μουσείου παρουσιαζει πλευρές της σοβιετικης πόλης όπου είχε το δικό της σημείο για χρησιμοποιημένο χαρτί με ανταλλαγμα χρηματα ή νέα βιβλία αλλα και παντοπωλεία που δέχονταν άδεια μπουκάλια γάλακτος ή μπύρας επι πληρωμή.
Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το σύστημα ανακυκλωσης κατέρρευσε, ενώ «κυνήγι άδειων μπουκαλιών» κάνουν πλέον οι άστεγοι, ενώ το κυνήγι παλιοσίδερων έγινε μια εξαιρετικά διεφθαρμένη και ποινικά κολάσιμη επιχείρηση.
Δείτε το βίντεο: