Ρωσία: Μόνο σε αυτήν την περίπτωση θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα

Τι ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Η χρήση «πυρηνικών δυνάμεων αντίδρασης» από τη Ρωσία είναι δυνατή, σύμφωνα με το στρατιωτικό δόγμα της χώρας, μόνο ως απάντηση στην επίθεση ή σε απειλή για την ύπαρξη του κράτους, δήλωσε ο Ιβάν Νετσάεφ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

 

 

«Το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα επιτρέπει χρήση πυρηνικών μόνο ως απάντηση σε επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής ή όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους», δήλωσε ο Νετσάεφ, τονίζοντας ότι η χρήση πυρηνικού οπλοστασίου είναι δυνατή μόνο ως μέρος της απάντησης σε μια επίθεση, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

«Προχωρούμε σε διευκρινίσεις, θεωρώντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ γνωρίζουν τις συνέπειες της επιθετικής αντιρωσικής ρητορικής που εκτοξεύουν, με έμφαση στη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε.

«Απαράδεκτο το αίτημα Γκουτέρες για αποστρατικοποίηση γύρω από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια»

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε την πρόταση που έκανε ο Γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για αποστρατικοποίηση της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην νότια Ουκρανία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια κατελήφθη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τον Μάρτιο, λίγες μέρες αφότου η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί. Οι εγκαταστάσεις του σταθμού βρίσκονται κοντά στην γραμμή του μετώπου, και επανειλημμένα έχουν δεχθεί πυρά κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, γεγονός που εγείρει φόβους για μια πυρηνική καταστροφή.

Ουκρανία και Ρωσία, κατηγορεί η μία την άλλη ότι βάλλει με πυρά κατά των εγκαταστάσεων του σταθμού.