Πέντε εβδομάδες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαιώθηκε εκ νέου σήμερα από τον κινέζο σύμμαχό του για τη «χωρίς όριο» φιλία των δύο χωρών απέναντι στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σεργκέι Λαβρόφ επωφελήθηκε από μια διμερή συνάντηση στην ανατολική Κίνα με τον ομόλογό του Γουάνγκ Γι για να ανακοινώσει την έλευση μιας νέας παγκόσμιας τάξης την οποία ονειρεύονται οι δύο χώρες.
«Βιώνουμε ένα πολύ σοβαρό στάδιο στην ιστορία των διεθνών σχέσεων», δηλώνει σε βίντεο της συνομιλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο του.
«Είμαι πεπεισμένος πως, στο τέλος αυτού του σταδίου, η διεθνής κατάσταση θα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη και εμείς (…) θα κατευθυνόμαστε προς μια πολυπολική, δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη», είπε απευθυνόμενος στον οικοδεσπότη του.
Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Μόσχα, οι δύο χώρες αναφέρουν πως θέλουν «να συνεχίσουν την εμβάθυνση του συντονισμού στην εξωτερική πολιτική» και «να διευρύνουν την κοινή δράση», όμως χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένα μέτρα. Ο ΥΠΕΞ της Κίνας σε δική του ανακοίνωση ανέφερε ακόμα ότι το Πεκίνο θα ήθελε να δει την ένταση στην Ουκρανία να αποκλιμακώνεται το συντομότερο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι:
- Οι σινορωσικοί δεσμοί άντεξαν και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
- Κίνα και Ρωσία είναι αποφασισμένες να αναπτύξουν και άλλο τις σχέσεις τους, προκειμένου να περάσουν σε ένα νέο υψηλότερο επίπεδο, υπό την καθοδήγηση των ηγετών των δύο χωρών.
- Το Πεκίνο στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου Ουκρανία και Ρωσία να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.
- Η Κίνα θέλει να δει την ένταση στην Ουκρανία να αποκλιμακώνεται το συντομότερο.
- Το Πεκίνο στηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική κρίση λόγω του Ουκρανικού.
Το Αφγανιστάν στο μενού
Ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να συμμετάσχει στην Κίνα σε δύο ημέρες συνεδριάσεων με θέμα το Αφγανιστάν, στη διάρκεια των οποίων θα βρεθεί δίπλα σε ένα αμερικανό διπλωμάτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Το Πεκίνο και η Μόσχα είχαν δει στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Καμπούλ μια απόδειξη της εξασθένησης της Αμερικής.
Στις συνεδριάσεις, οι οποίες οργανώνονται στο Τουνσί, στη μεγάλη περιφέρεια της Σανγκάης, στην ανατολική Κίνα, μετέχουν επτά χώρες γειτονικές του Αφγανιστάν. Ο επικεφαλής της διπλωματίας των Ταλιμπάν, που βρίσκονται στην εξουσία στην Καμπούλ, ο Αμίρ Χαν Μουτακί, αναμένεται επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Παραλλήλως πρόκειται να διεξαχθεί μια σύνοδος ενός «μηχανισμού διαβούλευσης» για το Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή διπλωματών της Κίνας, της Ρωσίας, του Πακιστάν, αλλά και των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Ουάσινγκτον για το Αφγανιστάν, ο Τομ Γουέστ, πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο.
Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται μια εβδομάδα μετά μια επίσκεψη του Γουάνγκ Γι στην Καμπούλ, για πρώτη φορά από την άνοδο στην εξουσία των φονταμενταλιστών ισλαμιστών τον περασμένο Αύγουστο.
Η Κίνα έχει με το Αφγανιστάν σύνορα μήκους μόλις 76 χιλιομέτρων σε πολύ μεγάλο υψόμετρο.
Το Πεκίνο εκφράζει από καιρό φόβους ότι ο γείτονάς του μπορεί να αποτελέσει μια βάση αναδίπλωσης για τους αυτονομιστές και τους ισλαμιστές της εθνότητας των Ουιγούρων που αποτελεί την πλειονότητα στην εκτεταμένη βορειοδυτική κινεζική περιφέρεια Σιντζιάνγκ.