Quantcast

Ρωσία και Χάφταρ συμφωνούν πως μοναδική επιλογή για την κατάσταση στη Συρία είναι μια πολιτική λύση

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, συναντήθηκε σήμερα με Χαλίφα Χάφταρ και συμφώνησαν ότι η πολιτική λύση είναι η μοναδική επιλογή για την χώρα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο.

«Επεσήμαναν τη σημασία των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα στις 13 Ιανουαρίου για την εκεχειρία και την έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης της κατάστασης της χώρας», επεσήμανε το υπουργείο.

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ προσπαθεί να διασώσει τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης ότι αποσύρεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον βομβαρδισμό του λιμανιού της Τρίπολης.

Συζητήσεις ξεκίνησαν χθες στη Γενεύη μεταξύ αντιπροσώπων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα. Ωστόσο η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση αργά το βράδυ ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της στις εργασίες της κοινής στρατιωτικής επιτροπής που διεξάγονταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Ανακοινώνουμε την αναστολή της συμμετοχής μας στις στρατιωτικές συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη μέχρι την υιοθέτηση αυστηρών θέσεων εναντίον του Χαλίφα Χάφταρ και των παραβιάσεων» της εκεχειρίας, τόνισε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ).

Χθες νωρίς το απόγευμα, οι δυνάμεις του Χάφταρ βομβάρδισαν το λιμάνι της Τρίπολης, καθώς και του αλ Σαάαμπ, παρά το γεγονός ότι τον Ιανουάριο συμφώνησαν σε εκεχειρία. Σύμφωνα με τον Αμίν αλ Χασέμι, εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς και πέντε ακόμη τραυματίστηκαν.

Ο ΛΕΣ ανακοίνωσε αρχικά ότι οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο ένα τουρκικό πλοίο που μετέφερε όπλα, ενώ στη συνέχεια επεσήμανε ότι έπληξαν μια αποθήκη όπλων. Το λιμάνι της Τρίπολης είναι η βασική πύλη εισόδου για καύσιμα, σιτάρι και άλλες εισαγωγές, όμως χρησιμοποιείται και από την Τουρκία για να στέλνει στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό στην ΚΕΕ, την οποία στηρίζει.

«Αν δεν ισχύει η εκεχειρία (…), οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν κανένα νόημα. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη με βομβαρδισμούς», υπογράμμισε η ΚΕΕ. Τώρα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ προσπαθεί να πείσει την αντιπροσωπεία της ΚΕΕ να παραμείνει στη Γενεύη και να συνεχίσει τις έμμεσες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του Χάφταρ, δήλωσε μία πηγή.

Άλλη πηγή επιβεβαίωσε ότι ο Σαλαμέ καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι συνομιλίες. «Ο Σαλαμέ προσπαθεί να διορθώσει τα πράγματα», εξήγησε μία από τις πηγές και πρόσθεσε ότι η αντίδραση της ΚΕΕ θεωρείται «μια διαμαρτυρία» και όχι απαραιτήτως πλήρης απόσυρση από τις συνομιλίες.