Ρωσία για Ουκρανικό: «Πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία Πούτιν» – «Αλλά η Δύση μας εξαπάτησε» 

Την 1η Φεβρουαρίου, ο Ρώσος ηγέτης σχολίασε λεπτομερώς τις συνομιλίες για την ασφάλεια και τις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με “πολύ” συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δυνατότητα επίλυσης των ζητημάτων των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία, εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι πρόθυμοι να το κάνουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ για το Ουκρανικό.

«(Ο Ρώσος πρόεδρος) μίλησε με πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία και ελπίδα για τη δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία με την κατάλληλη επιθυμία [από την πλευρά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ] και, φυσικά, μέσω διπλωματικών συνομιλιών», είπε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

Την 1η Φεβρουαρίου, ο Ρώσος ηγέτης σχολίασε λεπτομερώς τις συνομιλίες για την ασφάλεια και τις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου, το TASS αναφέρει ότι ο Πεσκόφ εστίασε σε τρία βασικά μηνύματα που μετέφερε ο Πούτιν.

«Μια πολύ σημαντική δήλωση του προέδρου για το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο μήνυμα ήταν ότι εκείνη την εποχή, η Δύση είπε ψέματα όταν υποσχέθηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί στην Ανατολή, και στη συνέχεια επεκτάθηκε. «Κι εκεί ο πρόεδρος είπε, μεταφορικά μιλώντας, ότι ουσιαστικά, απλώς μας εξαπάτησαν» επανέλαβε.

Εστίασε επίσης στις παρατηρήσεις του Πούτιν ότι η στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας επιτρέπει άμεσα τη χρήση βίας για την επιστροφή εδαφών. «Δηλαδή, με το δόγμα της, η Ουκρανία θεωρεί ότι είναι δυνατό να επιτεθεί στη Ρωσία προκειμένου, για παράδειγμα, να καταπατήσει το ‘ρωσικό έδαφος της Κριμαίας’. Και σε αυτή την περίπτωση, τελικά, υποθετικά, στο μέλλον, κοντινό ή μακρινό, μπορεί να συναντήσουμε [μια κατάσταση] όταν η Ουκρανία ως μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί να επιτεθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία», εξήγησε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου, σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί δεδομένου του αριθμού των «εθνικιστικών στοιχείων στην Ουκρανία». «Τότε θα αντιμετωπίσουμε την απειλή ενός πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και του μπλοκ του ΝΑΤΟ» συνέχισε.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το τρίτο σημαντικό μήνυμα του Πούτιν στη Δύση είχε να κάνει με τα ανακοινωθέντα για την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι  το άρθρο 10 του καταστατικού [του ΝΑΤΟ] λέει ότι μπορούν να γίνουν δεκτά νέα μέλη, «αλλά δεν είναι δόγμα».

 

Πηγή: tass.com