Ρωσία για αποκλιμάκωση των τιμών στο φυσικό αέριο: Υπάρχει δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών στην Ευρώπη

«Υφίστανται βέβαια και τώρα εναλλακτικές της Ουκρανίας διαδρομές, οι οποίες λειτουργούν άψογα, είναι πολύ πιο προηγμένες τεχνολογικά και πιο φιλικές προς το περιβάλλον»

Λίγη ώρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, να ανοίξει τις κάνουλες, ένα νέο μήνυμα που μαρτυρά αποκλιμάκωση των τιμων έρχεται από τη Μόσχα.

 

 

Τη δυνατότητα να αυξηθούν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη επιβεβαίωσε εκ νέου ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας, υπενθυμίζοντας τις σχετικές δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Υφίστανται βέβαια και τώρα εναλλακτικές της Ουκρανίας διαδρομές, οι οποίες λειτουργούν άψογα, είναι πολύ πιο προηγμένες τεχνολογικά και πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό άλλωστε δήλωσε χθες σε σύσκεψη και ο πρόεδρος (σ.σ. Πούτιν). Επομένως δυνατότητα υπάρχει», είπε ο κ. Πεσκόφ, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή ότι «όλα εξαρτώνται από τα αιτήματα συνεργασίας, από τις συμβατικές υποχρεώσεις και τις εμπορικές συμφωνίες», που είναι έτοιμη να συζητήσει κατά το Κρεμλίνο η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε ζητήσει στο πλαίσιο κυβερνητικής σύσκεψης για το ενεργειακό να στραφούν μεγαλύτεροι όγκοι φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και να διατηρηθούν όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις της Ρωσίας για διαμετακόμιση του φυσικού αερίου μέσω του συστήματος αγωγών της Ουκρανίας.

Η Ευρώπη, η οποία καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο, με προμήθειες από τη Μόσχα, δηλώνει εδώ και χρόνια ότι θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της, χωρίς να έχει κανένα αποτέλεσμα. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία, με βάση τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους, μπορεί και πάλι να προμηθεύσει την Ευρώπη με υδρογονάνθρακες συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, με ποσότητες ρεκόρ.

Ωστόσο, επισήμανε επίσης ένα «λάθος» που έκαναν οι ευρωπαϊκές αρχές, να μετατοπιστούν από μακροπρόθεσμα συμβόλαια που συνήθως ευνοούνται από τη Ρωσία υπέρ μηχανισμών που βασίζονται στην αγορά. «Σήμερα έχει γίνει απολύτως προφανές ότι αυτή η πολιτική είναι εσφαλμένη», είπε ο Πούτιν. «Ως αποτέλεσμα, τώρα η τιμή του φυσικού αερίου έχει σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ και σήμερα προσπαθεί ήδη να φτάσει τα 2.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα».