Ρωσία: Έφτασαν ξένοι στρατιωτικοί για να μετάσχουν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

«Vostok-2022» η ονομασία που έχουν τα γυμνάσια - Θα πραγματοποιηθούν από την 1η ως τις 7 Σεπτεμβρίου στη ρωσική Άπω Ανατολή

Στρατιωτικοί από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα, έχουν αρχίσει να φτάνουν στη Ρωσία για τη διεξαγωγή κοινών γυμνασίων, εν μέσω έντασης μεταξύ της Δύσης από τη μία πλευρά και της Μόσχας και του Πεκίνου από την άλλη, ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός.

Τα γυμνάσια αυτά, με την ονομασία Vostok-2022, θα πραγματοποιηθούν από την 1η ως τις 7 Σεπτεμβρίου στη ρωσική Άπω Ανατολή, με τη συμμετοχή στρατιωτικών από πολλές χώρες που συνορεύουν ή είναι σύμμαχοι της Ρωσίας, όπως η Λευκορωσία, η Συρία, η Ινδία και κυρίως η Κίνα.

Τα γυμνάσια αυτά πραγματοποιούνται την ώρα που η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης είναι οξυμένη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως και μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας λόγω της Ταϊβάν.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για το ενδεχόμενο της περαιτέρω προσέγγισης της Κίνας με τη Ρωσία, δύο χώρες που έχουν ήδη στενούς δεσμούς σε ό,τι αφορά την άμυνα, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια.

«Μονάδες ξένων στρατιωτών που συμμετέχουν στα γυμνάσια Vostok-2022 έφτασαν στον χώρο εκπαίδευσης Σεργκεϊέφσκι του Κράι Πριμόρσκι (της ρωσικής Άπω Ανατολής) και άρχισαν να προετοιμάζονται και να λαμβάνουν τον εξοπλισμό και τα όπλα τους», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Συνολικά «περισσότεροι από 50.000 στρατιωτικοί, περισσότερα από 5.000 όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός, ανάμεσά τους 140 αεροσκάφη και 60 πολεμικά πλοία και πλοία γενικής υποστήριξης» θα κινητοποιηθούν, εξήγησε στην ανακοίνωσή του.

Ωστόσο το ρωσικό πρακτορείο δεν διευκρίνισε πόσες χώρες συμμετέχουν στα γυμνάσια, τα οποία θα διεξαχθούν υπό τη διοίκηση του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού και περιλαμβάνουν «εκπαίδευση σε αμυντικές και επιθετικές ενέργειες» στην ξηρά, τον αέρα καθώς και στη θάλασσα της Ιαπωνίας και τη θάλασσα Οχότσκ.

Στη θάλασσα της Ιαπωνίας ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία θα εκπαιδευτούν κυρίως «στην υπεράσπιση των θαλάσσιων συγκοινωνιών» και «στην παροχή υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων» στις παράκτιες περιοχές.

Στα μέσα Αυγούστου η Κίνα είχε επιβεβαιώσει την αποστολή στρατευμάτων στη Ρωσία για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια, επισημαίνοντας ότι η παρουσία τους «δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με την τρέχουσα περιφερειακή και διεθνή κατάσταση».