Δεκάδες χιλιάδες είναι οι Ρώσοι που ζουν εξόριστοι την Τουρκία, τη Γεωργία και την Αρμενία για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο «n-tv».
Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι Ρώσοι πολίτες που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, υπό τον φόβο ότι θα συλληφθούν, εξαιτίας του ότι αντιτίθενται στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.
Ακόμα, φοβούνται ότι θα επιστρατευτούν από το καθεστώς του Κρεμλίνου για να πολεμήσουν στο μέτωπο και θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, καθώς όλο και περισσότερες ξένες εταιρείες κλείνουν τα υποκαταστήματά τους με εκατοντάδες πολίτες να μένουν άνεργοι.
Πολλοί έχουν βρει ήδη καταφύγιο στην Τουρκία, τη Γεωργία και την Αρμενία, όπως αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.
Στην Κωνσταντινούπολη και την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, η οργάνωση «Η Κιβωτός», υποστηρίζει «όλους όσοι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους».
Σύμφωνα με την Εύα Ράποπορτ, εθελόντρια της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη, «Η «Κιβωτός», κυρίως παρέχει στέγη σε άτομα που «χρειάστηκε να φύγουν άρον – άρον από την πατρίδα τους υπό το φόβο ότι θα συλληφθούν από τις ρωσικές αρχές».
«Προσπαθούμε να τους προσφέρουμε κάθε είδους βοήθεια ώστε να μπορούν να μείνουν δωρεάν για κάποιο χρονικό διάστημα και να ανασυνταχθούν έτσι ώστε να δουν τι θα κάνουν από εδώ και στο εξής», λέει χαρακτηριστικά.
«Οι Ρώσοι που αποφάσισαν να ξεσπιτωθούν φοβήθηκαν ότι δεν θα υπήρχε γι’ αυτούς δουλειά εξαιτίας των σκληρών κυρώσεων της Δύσης. Επιπλέον, οι νέοι άνδρες ένιωσαν ανασφάλεια ότι θα αναγκαστούν να πολεμήσουν στο μέτωπο με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει επιστράτευση. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ρώσων που βρέθηκαν στην εξορία, είναι πολίτες ανώτερου μορφωτικού επιπέδου», προσθέτει η εθελόντρια της οργάνωσης.
Στην Ερεβάν φέρεται να έχουν καταφύγιο περίπου 100 χιλιάδες Ρώσοι. Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα είναι γεμάτα , όπως αναφέρει δημοσιογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου. Ειδικά, οι προγραμματιστές μπορούν να βρουν εύκολα δουλειά καθώς πολλές εταιρείες πληροφορικής έχουν εκεί την έδρα τους.
Όσον αφορά στη Γεωργία, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, οι αρχές κατέγραψαν την άφιξη 30 χιλιάδων Ρώσων, όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο «n-tv».