Ρομάν Αμπράμοβιτς: Στο Τελ Αβίβ μεταφέρθηκε το ιδιωτικό αεροσκάφος του κατά τη διάρκεια της νύχτας

Άγνωστο αν ταξίδεψε και ο ίδιος

Με προορισμό το Ισραήλ απογειώθηκε χθες τη νύχτα από τη Μόσχα το ιδιωτικό αεροσκάφος του Ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει βρεθεί με τη σειρά του στο στόχαστρο των κυρώσεων της Δύσης, ως φίλα προσκείμενος και ευνοημένος από το αυταρχικό καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου να έχουν πληγεί από τις εξοντωτικές κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Daily Mail αναφέρει ότι το πολυτελές αεροσκάφος αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ, προσγειώθηκε αργά χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Το αεροσκάφος Gulfstream G650ER έφτασε χθες στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ιστότοπους παρακολούθησης πτήσεων, αν και δεν είναι γνωστό εάν ο 55χρονος Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει ισραηλινή υπηκοότητα, επέβαινε στην πτήση.

Ο Αμπράμοβιτς μόλις την περασμένη εβδομάδα έκανε μια οκταψήφια δωρεά στο περίφημο Γιαντ Βασέμ, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Ο Ρωσοϊσραηλινός ολιγάρχης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής του ιδρύματος, όπως αναφέρει η Washington Post.

Ωστόσο, υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία, το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ, διέκοψε πριν από τέσσερις ημέρες τις σχέσεις του με τον Ρωσοϊσραηλινό δισεκατομμυριούχο .

«Το Γιαντ Βασέμ αποφάσισε να αναστείλει τη στρατηγική συνεργασία με τον κ. Ρόμαν Αμπράμοβιτς», ανέφερε το ίδρυμα στη σύντομη ανακοίνωσή του, στο πλαίσιο κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Αμπράμοβιτς απέκτησε ισραηλινή υπηκοότητα πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο καθυστέρησε την ανανέωση της βίζας του. Ανάμεσα στα ακίνητά του στο Ισραήλ είναι μια παραθαλάσσια περιοχή στην Χερζλίγια.

Ο Αμπράμοβιτς πάντως έχει ορισμένους σημαντικούς υποστηρικτές στο Ισραήλ. Ένας αρχιραβίνος και ο πρόεδρος του «Γιαντ Βασέμ» ήταν μεταξύ εκείνων που έγραψαν στον πρεσβευτή των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, καλώντας την Ουάσινγκτον να μην του επιβάλει κυρώσεις.