Ρίσι Σούνακ: «Στηρίζουμε ακλόνητα τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού»

Επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, απέστειλε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ

Στην επιστολή, ο Ρίσι Σούνακ αφού συγχαίρει τον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου καθορίζεται από τους ιστορικούς δεσμούς, τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και το κοινό όραμα για το μέλλον.

Ο κ. Σούνακ αναφέρεται στη συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβριο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος, μέσα από την οποία «εγκαινιάζεται μία νέα εποχή στενότερων σχέσεων των δύο χωρών, τις οποίες προωθήσατε καθοριστικά όταν ήσασταν υπουργός Εξωτερικών». Το διμερές Μνημόνιο Συναντίληψης, όπως πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε τομείς όπως η ασφάλεια, η οικονομία και η εκπαίδευση.

Αναφερόμενος στις ιστορικά στενές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, ο κ. Σούνακ εξήρε, μεταξύ άλλων, τη συνεισφορά των 300.000 Κυπρίων της διασποράς, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και για τις δύο χώρες στη διάρκεια των χρόνων. Συνεισφορά, η οποία, όπως σημειώνει, τιμήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Σούνακ υπογραμμίζει ότι «η στήριξη του Ηνωμένου Βασίλειο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού υπό τα Ηνωμένα Έθνη προς την κατεύθυνση μίας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει ακλόνητη».

Στην επιστολή, ο Βρετανός πρωθυπουργός τονίζει την ισχυρή δέσμευση του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εκφράζει την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να συνδράμει στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, υπό την ιδιότητά του ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ