Reuters: Σχέδια για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση για την επιτάχυνση των σχεδίων οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το καλοκαίρι οι πυρκαγιές δεν ήταν φαινόμενο που αντιμετώπισαν μόνο οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχική Δημοκρατία υπέστησαν φέτος πυρκαγιές

Η ΕΕ επιταχύνει τα σχέδια της για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών, λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που σημειώθηκαν και αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη, φέρνοντας στα όρια της την επιχειρησιακή δυνατότητα της ΕΕ σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση για την επιτάχυνση των σχεδίων οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το καλοκαίρι οι πυρκαγιές δεν ήταν φαινόμενο που αντιμετώπισαν μόνο οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχική Δημοκρατία υπέστησαν φέτος πυρκαγιές.

Επισημαίνεται, παράλληλα, πως το φαινόμενο αυτό συνδέεται ξεκάθαρα με την Κλιματική Αλλαγή, που είναι πλέον μια πραγματικότητα. Μάλιστα, σημειώνεται πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες μετατοπίζουν τον κίνδυνο των πυρκαγιών προς τα βόρεια και σε χώρες λιγότερο εξοπλισμένες για να ανταπεξέλθουν.

 

Από τι θα εξαρτηθεί η αγορά ελικοπτέρων

Σε χθεσινή τους συνάντηση οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα αγοράς ελικοπτέρων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουμε φτάσει στο όριο της βοήθειας που μπορούμε να προσφέρουμε. Ορισμένες πυρκαγιές σε κάποια κράτη μέλη στην πραγματικότητα δεν οδήγησαν σε διατύπωση αιτήματος για χορήγηση βοήθειας, επειδή οι ενδιαφερόμενες χώρες… γνώριζαν ότι οι δυνατότητες ήταν περιορισμένες», δήλωσε ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, Janez Lenarcic, στη συνάντηση.

Σημειώνεται ότι η αγορά ελικοπτέρων θα εξαρτηθεί από τα πρόσθετα κονδύλια της ΕΕ που θα συμφωνηθούν στον προϋπολογισμό του 2023 – ένα δυνητικά δύσκολο αίτημα, καθώς οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να βρουν χρήματα για να στηρίξουν τις βιομηχανίες και τους πολίτες που πλήττονται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και να επενδύσουν σε ενεργειακές υποδομές για να απελευθερωθούν από το ρωσικό αέριο, παρατηρεί το δημοσίευμα.